U gradiću Bunol, u blizini Valencije, održan je tradicionalni festival La Tomatina koji se često nađe na popisu najbizarnijih festivala na svijetu.

Naime, oko 22.000 ljudi iz cijelog svijeta se okupilo kako bi se gađali paradajzom, a prema procjenama i ove je godine na zabavu potrošeno preko 100 tona paradajza.

Ove godine neki od sudionika sa sobom su nosili i palestinske zastave kako bi ukazali na situaciju u Palestini.

Prije desetak godina ovaj festival je u gradić od 9.000 stanovnika znao dovesti i do 50.000 turista, no 2013. godine to se promijenilo.

Od tada je na snazi službeno izdavanje ulaznica čime se broj sudionika ograničava na samo 20.000 sretnika koji uspiju ugrabiti ulaznicu na vrijeme.

Prva borba dogodila se slučajno 1944. godine i to tokom maskenbala. Prema legendi, grupa mladića koja je željela sudjelovati u paradi posvađala se i međusobno počela gađati paradajzom, koji se nalazio na obližnjem štandu. Policija je prekinula borbu te je sudionicima naplatila kaznu za štetu koju su napravili.

Sljedeće godine mladi su u isto vrijeme krenuli s borbom, noseći sa sobom svoje paradajze. I te ih je godine policija obuzdavala, no s godinama je manifestacija postala opće prihvaćena.

Ustanovljeno je pravilo prema kojem se paradajz smije bacati samo između dva zvučna signala, a prije bacanja sudionici moraju zgnječiti paradajz u ruci.

Festival se svake godine održava posljednje srijede u augustu.