U metalnim spremnicima punih tečnog azota ruski naučnici već su spremili četiri cijela tijela i osam ljudskih glava. Neki se čuvaju u domovima rođaka dok je većina u spremniku firme KrioRus.

"Ne bih želio umrijeti, ni za godinu, ni za milion godina... To bi mi odgovaralo," kaže Innokenty Osadchy, 35-godišnji bankar iz Rusije koji se nada da je uz pomoć nauke i novca pronašao spas od smrti. Za proces zamrzavanja mozga koji bi se u tom stanju održavao dok tehnologija budućnosti ne omogući vraćanje u život transplantacijom u novo tijelo, spreman je platiti pravo bogatstvo.

Ne zamara se pitanjima čije bi to tijelo uzeo i je li tako nešto uopšte moguće.

"Zašto bih trebao umrijeti za par decenija? Ne vidim u tome nikakvu logiku. A ovako to neće biti drugi život već nastavak ovog," rekao je Osadchy novinarima AFP-a.

Osadchy i 30 drugih bogatih klijenta ruske krioničke firme KrioRus, prve van SAD-a koja djeluje od 2005, vjeruju da mozak radi poput kompjuterskog hard-drivea te da se njegov sadržaj može smrznuti i čuvati za budućnost. Tu ideju potiču iz KrioRusa, a njihova predstavnica Danila Medvedov kaže: "Znamo da je ličnost u mozgu. Tako da zamrzavanje starog tijela nije potrebno."

Krionika - zamrzavanje ljudi zbog eventualne koristi u budućnosti - ilegalno je u Francuskoj i u velikom broju drugih zemalja, ali ne i u Rusiji i SAD-u.

Ugledni ruski naučnici, uključujući i Valentina Grishenka koji je nekad radio u sovjetskom institutu za krioniku, smatraju da je riječ o čistoj prevari jer se zamrznuto tkivo ne može vratiti u život. Danas ovo nije moguće ni sa organima već isključivo na staničnom nivou.

Za zamrzavanje mozga firma naplaćuje 10.000 USD, a za cijelo tijelo 30.000 USD - unaprijed naravno.