Ruske su vlasti ostale zgrožene postupkom jedne Amerikanke koja je usvojenog sibirskog dječaka s porukom kako ga više ne želi bez pratnje smjestila na zrakoplov za Moskvu.

Dvadesetšestogodišnja medicinska sestra Torry-Ann Hansen sedmogodišnjeg je Artema prošle godine usvojila i odvela iz Rusije u Tennessee. Jučer ga je posjela na 10-satni let za Moskvu s isprintanom porukom naslovljenom na 'One kojih se to tiče'.

Sinčiću nije rekla da ga vraća u sirotište već mu je objasnila kako ide na izlet u Moskvu i opremila ga ruksakom u koji je spremila slatkiše, kolače i drvene bojice.

U svojoj potpisanoj izjavi Torry-Ann Hansen tvrdi da su je voditelji sirotišta prevarili, da je dijete nasilni psihopat, te da ga vraća radi sigurnosti svoje obitelji. Inače je samohrana majka i ima jednog biološkog sina.

Ogorčeni djelatnici sirotišta odgovorili su kako je dječak možda tvrdoglav, no da osim toga ima još samo jednu manu – ravna stopala.

Povjerenik za prava djece u Kremlju Pavel Astakov zatražio je nakon ovog incidenta da se Amerikancima do daljnjeg zabrane sva usvajanja djece u Rusiji.

Ruski dužnosnici nisu dozvolili ni američkom konzulu da vidi dijete. Objasnili su kako će sami brinuti za njega budući da ga je Amerikanka odbacila kao vreću krumpira.