UKLJUČUJE PISTU I GARAŽE

Dom John Travolte na Floridi privlači pažnju zbog posebnog dodatka na imanju, aviopiste i dva aviona koji su parkirani ispred njegovih ulaznih vrata.

Tokom većeg dijela svoje karijere John Travolta je bio strastven prema avionima i avijaciji - toliko da posjeduje i upravlja sopstvenim avionima. Tako da ne bi trebalo da bude iznenađenje što je njegova vila vrijedna 10 miliona dolara na Floridi više od luksuzne kuće sa pet spavaćih soba: to je i privatni aerodrom.

Glumac je izgradio kuću u ekskluzivnoj rezidenciji Jumbolair Aviation Estates još 90-ih. Imovina uključuje ne samo aerodrom i pistu, već i prostor za parkiranje dva njegova aviona ispred kuće - tako da se u avione mogu ukrcati u roku od minut nakon što izađu iz kuće.

John i njegova pokojna supruga Kelly Preston prvi su kupili i izgradili kuću na jedinoj privatnoj pisti u zemlji. Imanje uključuje pistu, vilu od 700 kvadratnih metara koja je nekada bila dom uzgajivačice konja Muriel Vanderbilt, kao i konferencijski centar od 800 kvadratnih metara. John je preuredio svoju kuću kada se tek uselio, a ona ima pet spavaćih soba, pet i po kupatila, prostrane dnevne prostore otvorenog plana i zadivljujući bazen u bašti.

John i njegova kćerka Ella Bleu (23) često dijele snimke iz svog nevjerovatnog doma putem svojih Instagram profila.

Njegov arhitekta je rekao za Architectural Digest: "Sa toboganom za bazen, ogromnim prostorom za plivanje i golf terenom, vanjski dio kuće je zaista jedna ogromna zona zabave".

Dom je bio rezultat zajedničke zamisli Johna i njegove supruge Kelly koja je nažalost preminula u 57. godini 2020. godine. Par je zajedno izgradio kuću, a Kelly je uzbuđeno pričala o opsesiji njenog muža avionima tokom intervjua za Architectural Digest 2004. godine.

"John je oduvijek imao san da ima avione u svom dvorištu – da praktično može da se zaustavi ispred kuće – tako da kada poželiš da odeš na večeru, sve što moraš da uradiš je da izađeš kroz vrata, uđeš u avion i pobjegneš", rekla je Kelly tada.

Par je dijelio jedinstvenu viziju: da mogu vidjeti oba njihova aviona iz unutrašnjosti kuće, iz spavaće sobe, velike sobe i trpezarije. Prema finalnom dizajnu oba mlaznjaka sa otvorima za parkiranje nalaze se na samo 100 metara od ulaznih vrata.