SLAVNI MODEL

Slavni model Bella Hadid oglasila se po pitanju svoje kontroverzne Adidas kampanje na temu Olimpijskih igara u Minhenu koja je izazvala bijes među fanovima.

Podsjetimo, ranije ovoga mjeseca Hadid je snimila kampanju u kojoj drži tenisicu iz 70-ih godina prošlog stoljeća u čast 52. godišnjice Olimpijskih igara u Minhenu, koje je obilježio tragični teroristički čin.

Naime, 11 izraelskih sportaša i jednog njemačkog policajca tada je ubila palestinska militantna grupa, prenosi Page Six.

U svom posljednjem obraćanju fanovima Hadid je izrazila razočaranje nedostatkom osjetljivosti s kojom je ušla u kampanju.

- Nikada se ne bih svjesno bavila bilo kakvom umjetnošću ili poslom koje je povezano s užasnom tragedijom bilo koje vrste. Moj tim je trebao znati, Adidas je trebao znati i ja sam trebala napraviti više istraživanja kako bih i ja znala, razumjela i progovorila - rekla je manekenka koja je Palestinka te aktivistica za palestinske ciljeve.

- Palestina nije sinonim za terorizam, ova je kampanja nenamjerno istaknula događaj koji ne predstavlja ko smo mi. Ja sam ponosna Palestinka i naša kultura je više od stvari s kojima se izjednačavala prošlih sedmica. Antisemitizmu nema mjesta u oslobađanju palestinskog naroda. Uvijek ću se zalagati za mir umjesto nasilja, svaki dan. Mržnji ovdje nema mjesta i ja ću uvijek zagovarati, ne samo svoj narod, već i svaku osobu širom svijeta - poručila je Hadid.

Adidas se također oglasio po pitanju kontroverze i izvinio se zbog negativnog utjecaja na Hadid zbog kampanje.

- Ovo nije namjerno i izvinjavamo se za bilo kakvo uznemiravanje ili nevolju uzrokovanu zajednicama širom svijeta - oglasili su se iz popularnog brenda.