Luigi Lo Rosso je pronašao umjetničko djelo dok je čistio podrum u kući na Kapriju 1962. godine te je godinama držao u svom domu ne znajući da je riječ o djelu Pabla Picassa vrijednom 6 miliona dolara.

U gornjem lijevom uglu nalazio se prepoznatljivi potpis španskog slikara, ali ga Luigi nije prepoznao. Do otkrića je došao u svojoj kući na Kapriju u Italiji. Međutim, sliku je stavio u jeftini okvir koji je decenijama visio na zidu njegove dnevne sobe u novom domu u Pompejima.

Luigi je preminuo prije nego što je slika potvrđena, ali je njegov sin obećao da će nastaviti svoju misiju.


Picassova slika na zidu u Lugijevom domu

"Moj otac je bio s Kaprija i skupljao je smeće da bi ga prodao u bescjenje. Pronašao je sliku prije nego što sam se uopće rodio i nije imao pojma ko je Picasso. Nije bio baš kulturna osoba", naveo je Luigijev sin.

On je kazao da je kroz odrastanje čitao o Picassovim djelima te ih je uspoređivao s slikom iz svog doma.

"Dok sam čitao o Picassovim djelima u enciklopediji, pogledao bih sliku i uporedio je s njegovim potpisom. Stalno sam govorio ocu da je slično, ali on to nije vidio. Kako sam odrastao, stalno sam se pitao da li je to njegova slika. Moja majka sliku nije htjela zadržati te je stalno je govorila da je užasna", istakao je.

Slika se trenutno čuva u trezoru u Milanu dok se porodica obraća Picasso fondaciji u Malagi koja će imati konačnu riječ o njenoj autentičnosti.

Pablo Picasso je bio jedan od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća, poznat po osnivanju kubističkog pokreta i ostavljanju zaostavštine umjetničkih djela koja danas donose milione na aukciji. Picasso je proizveo preko 14.000 djela prije svoje smrti 1973. godine.