DEMOGRAFSKA KRIZA

Južnokorejski gradski okrug smislio je novi način da se uhvati u koštac sa opadanjem nataliteta u zemlji tako što će plaćati svojim građanima da započnu vezu i dobiju djecu.

Okružni ured Saha-gu u Busanu planira sastanak za sklapanje partnera u oktobru i nudi milion vona (750 dolara) ljudima koji počnu izlaziti kao rezultat, navodi Korean Times.

"Ovaj projekat je osmišljen da prevaziđe demografsku krizu usred niske stope nataliteta u Južnoj Koreji formiranjem multikulturalne lokalne zajednice u budućnosti", rekao je načelnik okruga Lee Gap-jun.

Distrikt će održati sastanak naslijepo za "neudate Korejce" između 23 i 43 godine koji žive ili rade u tom području, izvještava Korean Times.

Ako par ostane zajedno i odluči se na vjenčanje pa upozna partnera sa porodicom, svaki od njih dobija dodatnih 1.490 dolara.

Univerzitetski profesor sociologije Jung Jae-hoon rekao je za Reuters da Južnokorejci sada odlučuju da troše više novca na sebe umjesto da zasnuju porodicu.

Oni su također lideri u trošenju novca na luksuznu robu u svijetu sa 325 dolara po glavi stanovnika.

Ove mjere nisu prva inicijativa preduzeta za povećanje nataliteta u zemlji. Mnoge kompanije su počele nuditi nagrade za zaposlene koji odluče da osnuju porodicu.

Građevinski gigant Booyoung Group nudi svojim zaposlenima 75.000 dolara za svaku bebu koju imaju, objavio je Newsweek u martu 2024. godine.