Ukoliko volite putovanja i hranu, vjerovatno su vas zanimale koje sve to specijalitete možete probati na nekoj destinaciji. No, ukoliko vam je važna i cijena obroka, ne bi bilo loše da znate koje evropske države i gradovi su najpovoljniji za to.

Stranica FerryGoGo ovog ljeta je provela niz istraživanja, a među njima je svakako i odnos cijena u restoranima širom Evrope. Za ovo istraživanje istražili su cijene obroka od tri slijeda (predjelo, glavno jelo i desert) za dvije osobe u restoranima srednje klase i prema tome izračunali prosječnu cijenu obroka, koja iznosi 56 eura.

"Dok u Evropi najviše novca potrošite na pivo u Norveškoj, u Švicarskoj ćete najskuplje platiti obrok od tri slijeda. Također u top 10 najskupljih zemalja su Danska, Irska, Belgija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Finska, gotovo cijela sjeverozapadna Evropa", navode.


Screenshot/Ferrygogo

Ako tražite zemlje s ekonomičnijim cijenama obroka, jasno je da ćete ih pronaći u istočnom dijelu Evrope te na Balkanu. Njihovo istraživanje otkrilo je da je najjeftinija Ukrajina, gdje prosječna cijena obroka u tri slijeda iznosi 22,77 eura. No, budući da je u ovo zemlji traje rat, oni su izdvojili Sjevernu Makedoniju, gdje prosječni obrok iznosi nešto više od 24 eura.

Zanimljivo je da je slijedi Bosna i Hercegovina, gdje prosječna cijena ovakve vrste obroka za dvije osobe iznosi 25,55 eura. Kada je riječ o zemljama regiona, prosječan obrok za dvije osobe u Srbiji iznosi 34,15 eura, u Crnoj Gori 40 eura, a u Hrvatskoj 52,95 eura.

Naravno, oni su objasnili da prosječne cijene variraju od grada do grada. Veći i popularniji gradovi su uglavnom iznad prosjeka, te ćete u Zurichu i Ženevi platiti više od 123 eura, u Kopenhagenu ćete u prosjeku izdvojiti 107 eura, a u Amsterdamu 87 eura. Ovi gradovi su ujedno i najskuplji.

Kosovo nije bilo na listi ispitivanja.