ZANIMLJIVA DESTINACIJA

Sjeverna Koreja konačno otvara granice za međunarodne posjetitelje nakon više od četiri godine. Naime, ova zemlja je bila zatvorena za posjetitelje zbog strogih kontrola i zakona koji su doneseni tijekom pandemije koronavirusa, no sada se situacija mijenja.

Koryo Tours, iz Pekinga objavio je na svojoj web stranici da će ova zatvorena zemlja primati strane turiste u sjeveroistočni grad Samjiyon, a vjerojatno i u ostatak zemlje, u decembru 2024. godine. KTG Tours, sa sjedištem u Shenyangu, također je najavio da će se u grad Samjiyon moći ići od decembra ove godine.

Sjeverna Koreja je od 2020. godine zatvorena za međunarodne turiste. Koryo Tours u Koreji posluje više od 30 godina i rekli su da se nikada nisu susreli s tako dugim zatvaranjem granica. Međunarodni letovi u i iz Sjeverne Koreje nastavljeni su tek prošle godine, kada je u februaru stigla mala grupa ruskih turista.

Ruski turisti su stigli u trenutku zatopljenja odnosa Moskve i Pjongjanga, pa je i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un otišao na putovanje da bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prošlog septembra, a Putin je uzvratio posjet u junu. Rusku grupu turista činili su ljudi koji se bave turizmom i putnici iz svih dijelova Rusije, priopćilo je tada rusko veleposlanstvo u Pjongjangu.

Sjeverna Koreja u Samjiyonu, gradu blizu kineske granice gradi nove stanove, hotele, skijališta, medicinske ustanove, komercijalne i kulturne sadržaje, predstavljajući grad kao model visoko civiliziranog planinskog grada. Kim je prošlog mjeseca smijenio neke više dužnosnike je bio nezadovoljan "neodgovornim" upravljanjem projektom.