I DOLAZAK JE AVANTURA

Hotel Ovo Patagonia može se opisati kao smještaj samo za one najhrabrije uzevši u obzir da dolazak do njega uključuje planinarenje, via ferratu te noćenje u kapsulama koje "vise" iznad provalije.

Smeštaj podrazumijevaju prozirne kapsule koje vise sa kamenog zida skoro 275 metara. Pristup uključuje planinarenje duboko unutar argentinske Patagonije, nakon čega slijedi via ferrata. Za iskustvo su potrebni pojasevi, kacige i značajna doza hrabrosti.

"Želimo da doživimo jedinstvena iskustva u kontaktu sa visinama i u kontaktu sa našim najintimnijim iskustvom izlaska iz naše zone komfora", kazao je za Forbes Ezequiel Ruete, suosnivač Ovo Patagonia, "To je zapravo naš slogan: izađite iz svoje zone komfora u udobnosti".
 
Argentinski avanturista praktikuje hodanje po kablovima razvučenim između planinskih lica – više od jedne decenije, zajedno sa suosnivačem hotela, arhitektom Luisom Apariciom. Zajedno sa idejom da upoznaju nepenjače sa radostima stajanja nad prazninom, adrenalinom suočavanja sa strahom i očaravajućom užitkom gledanja u oblake koji lebde, par je želio izazov stvaranja umjetničke instalacije niskog utjecaja koju bi bilo lako ukloniti.

Nakon više od tri godine rada sa specijaliziranim timom planinara, inženjera i geomehaničkih tehničara, u decembru otvaraju ono što najavljuju kao najviši hotel na svijetu i najizloženiji prirodnim silama. Ono što prodaju daleko je više od noćnog promatranja zvijezda u Patagoniji.
 
Iako je vjetar gotovo zagarantovan i vrtoglavica je realna mogućnost, Ruete naglašava da je Ovo Patagonia za svakog luksuznog putnika s razumnim nivoom kondicije i smisla avanture. Iskusni planinski vodiči prate goste na putu gore-dolje, dostavljaju večeru i doručak i spavaju u blizini s uključenim radijom. Gosti ih mogu kontaktirati u bilo koje vrijeme ako im je potrebno malo uvjeravanja.

Gosti rezerviraju noćenje u Ovo Patagonia (od 1.600 dolara za dvije osobe) zajedno sa boravkom od tri noći (nisu uključeni u cijenu) u obližnjoj Estancia Bonanza. Počinju u gradu El Chatlen, iz kojeg idu do glavne lože, gdje im daju ruksake i opremu. Odatle je oko sat hoda do scenskog prostora, nakon čega slijedi petominutna via ferrata (sistem platformi i stepenica; bez spuštanja) koja ih dovodi do njihove kapsule.
 
Svaka od četiri kapsule ima dizajn na tri nivoa i mnoge karakteristike luksuznih hotelskih soba. Na najvišem nivou nalazi se plišani krevet koji ispunjava većinu prostora. Srednji nivo je za dnevni boravak, mali trpezarijski sto i kupatilo, koje ima toalet i tekuću vodu za lavabo. Mreža nalik na ljuljačku na najnižem nivou nudi još jedan prostor za odmor.

Inženjeri su dokumentirali svoje studije i proces i sve su potvrdile vrhunske inženjerske škole. To je umirujuće za svakoga ko bi mogao biti zabrinut zbog labavih šarafa.