POJEDINOSTI ISTRAGE

Nakon što su koncerti Taylor Swift u Beču otkazani zbog sumnje da su planirani teroristički napadi, osumnjičeni je dao "sveobuhvatno priznanje".

Generalni direktor javne sigurnosti Franz Ruf potvrdio je kako je 19-godišnjak sve priznao te da je od jula radio na planovima za napad.

"Krajem jula dao je otkaz i dao izjavu da ima još mnogo toga u planu. Mladić je primjetno promijenio izgled i prilagodio se propagandi ISIL-a", kazao je.

Šef Uprave za državnu sigurnost i obavještajne poslove (DSN) Omar Haijawi-Pirchner rekao je da su tokom pretresa kuće u Ternitzu pronađene hemijske supstance, lažni novac, tehnički uređaji i plavo svjetlo kakvo je koristila policija.

Za 19-godišnjaka je također rečeno da posjeduje propagandni materijal terorističke organizacije ISIL.

"19-godišnjak je želio da ubije sebe i veliki broj drugih ljudi eksplozivom te mačetama i noževima", rekao je Haijawi-Pirchner.

On se navodno prvo planirao autom zabiti u desetine hiljada obožavatelja koji bi stajali ispred stadiona Ernst Happel tokom koncerata, a zatim mačetama i noževima krenuti na obožavatelje te na kraju aktivirati bombu izrađenu od ukradenih hemikalija.