KORISNI SAVJETI

Bez obzira volite li putovati ili ne, važno je da imate kvalitetan prtljag. No, ono što je također važno, jeste boja vašeg prtljaga. Naime, pravilnim izborom boje, možete spriječiti gubitak ličnih stvari i izbjeći dodatni stres kod planiranja odmora.

Obično, aviokompanije predlažu putnicima da koriste oznake kako bi što jednostavnije uočili svoj prtljag. Također, važno je da putnici obrate pažnju prilikom izbora kofera jer određene boje mogu povećati šanse da se vaše stvari izgube u aerodromu.

Ovo pravilo vrlo lako se može primijeniti i na putovanje autobusom.

Suosnivač stranice za putovanja "The Vacationer" Phil Dengler navodi da je većina ljudi sklona kupovini crnih, sivih ili tamnoplavih kofera jer je na njima teže uočiti ogrebotine. No, zapravo bi bolje bilo rizikovati i kupiti prtljag u nekim drugim bojama kako bi se istaknula.

Nadalje, stručnjak za putovanja preporučuje da se odlučite za boje kao što su bež, svijetloplava, crvena, ružičasta, svijetlozelena i bijela, koje će odmah privući poglede. Ne samo da ćete vi lakše uočiti svoje stvari, nego ćete na ovaj način pomoći i prijevozniku da ga jednostavnije pronađe ako se izgubi.

S tim u vezi, ovo pravilo se također može odnositi i na ručni prtljag jer zapravo nikad ne znate kada će neko imati sličnu boju torbe ili ruksaka.

Ipak, ako vam se ne sviđaju jednobojni koferi i prtljag, još bolja opcija su koferi s različitim i specifičnim uzorcima. Također, ako već posjedujete kofer u crnoj, sivoj ili tamnoplavoj boji, poželjno je da ga označite personaliziranom oznakom s vašim podacima kao što su ime i prezime.