PREPOZNAJTE NA VRIJEME

Uočavanje znakova poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), srećom, postaje mnogo lakše kod djece.

Iako se ranije smatralo da su to samo nestašna djeca, sada znamo da je to mnogo složenije pitanje koje može utjecati na ponašanje, utjecati na pažnju, hiperaktivnost i impulzivnost. Također, postoje određeni obrasci na koje bi roditelji trebali paziti.

Sa oko 2,6 miliona ljudi koji žive s ADHD-om u Velikoj Britaniji, bilo je mnogo više istraživanja o ovom poremećaju, znajući kako se pojavljuje kod djece i važno je šta možete učiniti da im pomognete. Ne izgleda uvijek isto kod svakog djeteta, ali znati na šta treba paziti je od vitalnog značaja za razvoj djeteta.

"Poremećaj hiperaktivnosti i deficit pažnje ili ADHD je neurorazvojno stanje koje utiče na nečiju pažnju, nivo hiperaktivnosti i impulsivnosti", objasnila je dr. Deb Thompson, klinički psiholog u Cygnet Health Care.

Uobičajeno kada neko ima ADHD ima tendenciju da se bori sa svojom pažnjom, hiperaktivnošću i impulsivnošću, iako je moguće samo da se bori s jednim od ovih simptoma.

ADHD obrasci ne izgledaju uvijek isto kod svakog djeteta, ali svako dijete sa ADHD-om vjerovatno će se boriti sa jedinstvenim nizom poteškoća.

Na primjer, jedno dijete može imati problema s obraćanjem pažnje u razredu, drugo se može boriti sa upravljanjem svojim emocijama.

Važno je napomenuti da ako jedno dijete ima slične osobine ponašanja kao i vaše dijete i ima dijagnozu ADHD-a, to ne znači nužno da i vaše dijete ima ADHD.

Poteškoće s hiperaktivnošću i impulzivnošću povezane s ADHD-om mogu uključivati nemogućnost mirnog sjedenja bez vrpoljenja, pretjerani nemir, osjećaj da je tišina neugodna, poteškoće u uključivanju u zadatke, poteškoće u okretanju, impulzivno govorenje ili činjenje stvari bez razmišljanja o posljedicama, kao i sklonost da se ne razmatraju rizici ponašanja. Još jedan znak je zaboravnost, kao i tendencija ka sanjarenju.