BROJNE PORUKE NA MREŽAMA

Usljed vijesti da se predsjednik SAD-a Joe Biden povlači iz utrke za još jedan mandat i podržao Kamalu Harris kao kandidatkinju, brojne američke poznate ličnosti i holivudske zvijezde stale su uz trenutnu potpredsjednicu.

Nakon što je u posljednjih nekoliko sedmica zaražen covidom, uz brojne lapsuse tokom javnih pojavljivanja, poznate ličnosti su pozivale Bidena da prestane s kampanjom i da se povuče sa predsjedničkih izbora. Čak je i strastveni pristalica George Clooney komentirao predsjednikovu potrebu da napusti utrku kako bi pomogao stranci i podstakao birače da se pojave.

Upravo jučer je Biden objavio odluku o povlačenju iz utrke za Bijelu Kuću, a potom je i pružio podršku Kamali Harris kao kandidatkinju Demokratske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima.

Ovakva odluka izazvala je brojne reakcije među poznatim ličnostima Sjedinjenih Američkih Država, a zanimljivo je da su brojne holivudske zvijezde pružile podršku Harris.

Među glasnim pristalicama demokrata, Bidenova odluka je naširoko hvaljena. Robert De Niro, otvoreni kritičar Donalda Trumpa i narator jedne od Bajdenovih reklama za kampanju, rekao je za Hill da osjeća "poštovanje, divljenje i naklonost" prema Bidenu zbog njegove odluke.

"U činu oštroumne politike i nesebičnog patriotizma, Joe Biden se povlači u stranu kako bi očistio put još jednom demokratu da postane predsjednik... jer nema ništa važnije za našu zemlju od poraza Donalda Trumpa na glasačkoj kutiji", rekao je u svojoj izjavi, "S poštovanjem, divljenjem i naklonošću, hvala vam, gospodine predsjedniče!".

Barbra Streisand je napisala na Twitteru da Amerikanci "trebaju biti zahvalni što Biden podržava njihovu demokratiju".

Voditelj Talkshowa i komičar Jon Stewart, koji je ranije kritizirao Bidenovu nevoljnost da razmisli o napuštanju, reagovao je jednom jedinom riječju : "Legenda".

Glumac iz "Ratova zvijezda" Mark Hamill, koji je posjetio Bidena u Bijeloj kući u maju, zahvalio mu se i rekao da "vratio poštenje, dostojanstvo i integritet u ured nakon četiri godine laži, zločina, skandala i haosa".

Cher se također oglasila na Twitteru kazavši da ne vjeruje da bi demokrate mogle pobijediti s Bidenom napisavši da moraju razmišljati "izvan okvira".

Jamie Lee Curtis je rekla da je "svim srcem" podržala Bidenovu odluku i podržala Harissinu kandidaturu, napisavši na Instagramu da je Kamala povjerljiva: "I ona je žestoki zagovornik prava žena i Afroamerikanaca i njena poruka je nada i jedinstvo za Ameriku u vrijeme velike nacionalne podjele".

Pjevačica Katy Perry je objavila videoporuku na Instagramu iskoristivši nedavno objavljenu pjesmu te je zapjevala: "Ovo je svijet žena, budi sretan što živiš u njemu".

Oglasio se i pjevač John Legend, Ricky Maritn, glumica Bella Thorne uz poruku da "Kamala spašava stvar".

Mark Ruffalo je poručio da je sad vrijeme za akciju: "Ne Trumpu/Vanceu. Ne desničarskom kršćanskom vjerskom preuzimanju naše nacije. Nema ništa loše u kršćanstvu; jednostavno ono ne bi trebalo voditi naciju rođenu iz slobode vjeroispovijesti".