Predsjednik grupacije Svjetske banke

Od 19. do 21. aprila 2013. kreatori ekonomske politike iz cijelog svijeta okupljeni su u Washingtonu, na Proljetnoj skupštini Svjetske banke i MMF-a. Kao i u prethodnih pet godina, mnogo će se govoriti o ekonomskoj krizi i strategijama za vraćanje povjerenja, pokretanje rasta i otvaranje radnih mjesta. Sve je više dokaza da smo na dobrom putu, ali potrebno je uložiti još mnogo truda na ovom planu.

San čovječanstva 
Skupština daje priliku i za šire sagledavanje prilika i mimo kratkoročnih mjera za borbu protiv krize. Ona je prilika da vođe usvoje dugoročne mjere i izvrše procjenu postojeće situacije i daljnjih pravaca djelovanja. 
Ako to učine, uvidjet će da je pred nama sada historijska prilika. Da iskorijenimo apsolutno siromaštvo, što predstavlja višestoljetni san čovječanstva, a sada nam je njegovo ostvarenje nadohvat ruke.
Svijet je u prethodnim decenijama ostvario impresivan napredak u borbi protiv siromaštva, što je činjenica koja se prečesto gubi iz vida, kada smo okruženi raspravama o trenutnoj krizi. Na krilima snažnog rasta privatnog sektora ojačanog boljim ekonomskim upravljanjem, danas se u zemljama u razvoju ekstremno siromaštvo smanjuje. U 1990. godini 43 posto stanovništva zemalja u razvoju živjelo je s manje od 1,25 američkih dolara na dan. Svjetska banka procjenjuje da je do 2010. ta cifra opala na 21 posto. Prvi milenijski razvojni cilj, prepoloviti siromaštvo, ostvaren je pet godina prije roka.
Pomoć ugroženima
Ako sagledavamo budućnost, iako, naravno, rast ne smijemo uzeti zdravo za gotovo, postoje uvjeti za nastavak snažnog napretka. I zaista, uspjeh u prethodnim desetljećima, kao i sve povoljniji ekonomski izgledi, zajedno daju šansu zemljama u razvoju - prvi put u historiji - da iskorijene ekstremno siromaštvo u ovoj generaciji. Naša zajednička dužnost sada mora biti da osiguramo da se na ove povoljne prilike nadovežu odluke koje će omogućiti da se iskoristi ova izuzetna prilika. 
Svakako napredak na iskorjenjivanju siromaštva mora biti istrajan tokom dugog vremenskog perioda i za sve buduće generacije. Moramo promovirati prosperitet za sve,  pomagati ugroženima, da ne bismo ponovo zapali u siromaštvo. I ono što je najvažnije, ukoliko svijet danas ne poduzme odlučnu akciju, zagrijavanje planete, do katastrofalnih razmjera, prijeti da anulira sav raniji napredak. Klimatske promjene nisu samo ekološki izazov: one su fundamentalna prijetnja po ekonomski razvoj i borbu protiv siromaštva. 
Na nivou Grupacije Svjetske banke, nemamo težnju da mi budemo ključni akter, koji će iskorijeniti siromaštvo. Napredak u pravcu ovog cilja, kao i do sada, i dalje će zavisiti primarno od aktivnosti razvijenih zemalja.
Ali mi ćemo biti tu da pomognemo. Radit ćemo s našim partnerima na razmjeni znanja o mogućim rješenjima iskorjenjenja siromaštva. Blisko ćemo pratiti i posmatrati napredak  na ostvarivanju ovog cilja, davati godišnje izvještaje o ostvarenjima i šta je preostalo da se učini. I iskoristit ćemo svoju moć uvjeravanja i zagovaranja, da kontinuirano podsjećamo kreatore politike i međunarodnu zajednicu koji su ulozi.
Ako danas djelujemo, imamo priliku stvoriti svijet za našu djecu, koji se neće odlikovati oštrim razlikama, već dobrim prilikama. Mi možemo i moramo stvoriti svijet bez siromaštva.
Iskorjenjivanje do 2030.
Svijet može iskorijeniti ekstremno siromaštvo do 2030. Ovaj ostvariv, iako ambiciozan cilj, trebao bi unijeti jedinstvo, hitnost i energičnost u naše zajedničke napore na borbi protiv siromaštva.
Ostvarivanje ovog roka zahtijevat će jak i stabilan rast u zemljama u razvoju, naročito u supsaharskoj Africi i južnoj Aziji. Zahtijevat će politike za veće uključivanje siromašnih i sprečavanje povećanja nejednakosti, kao i da se osigura da se rast pretoči u smanjenje siromaštva, u najvećoj mjeri putem otvaranja radnih mjesta. Zahtijevat će transformacijske promjene u nestabilnim državama u kojima živi sve veći udio siromašnih u svijetu. A zahtijevat će i izbjegavanje ili ublažavanje potencijalnih šokova, kao što su klimatske katastrofe ili nove krize goriva, hrane ili finansijske krize. Neće biti lako, bit će potrebno usklađeno djelovanje vlada, donatora, građanskog društva i privatnog sektora u cijelom svijetu. Ali, ima li iko igdje ko sumnja da će se isplatiti, da će nagrada biti vrijedna truda?
(Autor teksta je Jim Jong Kim (Yong), predsjednik Grupacije Svjetske banke)