Stariji brat je ubijen, mlađeg policija još traži

Teroristi koji su izvršili napad na bostonskom maratonu su čečenskog porijekla. Radi se o braći Dzokharu (19) i Tamerlanu (26) Tsarnaevu.

U SAD su došli legalno i tu su boravili više od godinu dana. Preživjeli bjegunac se zove Dzokhar, a stariji brat, koji je ubijen, je Tamerlan. 
Tamerlan je pohađao Bunker Hill Community College i trebao je postati inžinjer. Uzeo je pauzu od godinu dana na fakultetu da bi se posvetio boksu. Bio je zainteresiran i za druge borilačke vještine, javljaju američki mediji.
Njegova djevojka primila je islam, a on sam je sebe opisao kao "tradicionalnog muslimana".
Objavljeno je i da je osumnjičeni sa juga Rusije, nedaleko od Čečenije. Prema navodima agencija, Dzokhar Tsarnaev, koji je još u bjekstvu, živio je u Turskoj, nakon čega je legalnim putem stigao u SAD.
Bostonski teroristi su Čečeni!
Njegovo ime navedeno je među stipendistima u gradu Camebridge 2011. godine i škola ga pominje i kao sportistu godine u februaru 2011. godine.
Ruska televizijska stanica "Russia Today" navela je da na ruskoj društvenoj internet stranici "VKontakte" /U kontaktu/ postoji profil na ime Dzokhar Tsarnaev, koji živi i studira u Bostonu.
Kao mjesto gdje se Tsarnaev obrazovao između 1999. i 2001. godine  pominje se Mahačkala, prijestonica ruskog regiona Dagestan.
Portparol škole u Dagestanu rekao je da se porodica Tsarnaev 2001. godine preselila iz tog regiona u Kirgiziju.