Rješavanje kurdskog problema

Komitet sastavljen od uglednih i istaknutih ličnosti, turskoj javnosti objašnjava proces rješavanja kurdskog problema.

Turska Vlada okupila je grupu istaknutih ljudi u, kako su to nazvali, Komitet mudrih, da bi objasnili javnosti proces rješavanja kurdskog pitanja. 
Komitet mudrih, koj će funkcionirati na regionalnoj bazi, počeo je s radom na terenu.
Prva grupa je u subotu i nedjelju boravila u centralnoj turskoj pokrajini Anadoliji, izvijestila je reporterka Al Jazeere Alma Brničanin.
Cilj je doprinijeti rješavanju kurdskog pitanja, kao i procesu povlačenja kurdskog naoružanog pokreta - PKK sa teritorije Republike Turske. 
Komitet čine 63 člana zadužena za rad u sedam različitih turskih regija. Među njima su akademski radnici, pisci, novinari i filmski stvaraoci.
Od njih se traži da proces objasne narodu, pridobiju podršku naroda, čuju različite zahtjeve, stavove, kao i zebnje. 
Nakon toga, sve što čuju sastavit će u jedan izvještaj i predati Vladi, kaže reporterka Al Jazeere.
Prva grupa, sastavljena od devet članova Komiteta, u turskom gradu Konji se sastala sa predstavnicima nevladinog sektora i političkih stranaka, a posjetila je i turske i kurdske porodice, kao i Udruženje porodica poginulih turskih vojnika u sukobima sa PKK-om.

Za i protiv

Na sastancima se mogla čuti riječ podrške procesu kao i njihovom radu, ali bilo je i suprotnih stavova.
"Govorim u ime porodica poginulih i ranjenih. Nipošto ne podržavamo ovaj proces. Porodice šehida imaju veliku zebnju, stavljali smo akcenat na to da se nipošto ne pregovara sa zločincem krvavih ruku, da se njihovi politički zahtjevi ne prihvataju. A pošto se s njima počelo pregovarati, ovaj proces ne smatramo ispravnim i ne podržavamo ga“, rekao je Mustafa Isik, predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca.
Međutim, mnogi stanovnici Turske podržavaju proces koji je pokrenula Vlada njihove zemlje.
"Gajim nade za ovaj proces. Želimo bratski da živimo u ovoj zemlji. Ja sam Kurd. Islam je jedna univerzalna religija. Niko nije superiorniji od drugih", izjavio je Mustafa Koc iz Konje.
Njegov sugrađanin Ilgaz Ozcan, koji je turskog porijekla, također podržava proces rješavanja pitanja.
"Naravno da podržavam. Ja sam služio vojsku, brat se borio na istoku 1993. u vrijeme najvećih sukoba. Naravno da ne želimo više to proživljavati. Želimo da sretno živimo u jednoj spokojnoj i prosperitetnoj sredini", kaže Ozcan.
U sukobima, koji su trajali više od 30 godina, poginulo je preko 40 hiljada osoba. Finansijski gubitak se procjenjuje na 400 milijardi američkih dolara.
Izvor: Al Jazeera