UNICEF

Holandija je država koja djeci nudi najbolje uvjete za život, pokazalo je istraživanje Međunarodnog fonda za djecu pri Ujedinjenim narodima (UNICEF). Poslije Holandije slijede Norveška, Island, Finska, Švedska, Njemačka i Luksemburg.

Holandija je ubjedljivo najbolja zemlja na svijetu za život djece u oblastima materijalnog blagostanja, obrazovanja, odgoja i rizika, okoliša i stambenih pitanja.
U oblasti obrazovanja najbolje uvjete za život djece nalaze u Holandiji, Njemačkoj, Belgiji, Finskoj i Sloveniji.
Također, u oblasti zdravlja i sigurnosti ubjedljivo najbolji uslovi za život djece su zastupljeni u Islandu, Švedskoj, Finskoj, Luksemburgu i Holandiji.
Među deset zemalja koje djeci nude najbolje uvjete za život, tri su skandinavske, odnosno Norveška, Finska i Švedska, što znači da taj dio Evrope djeci nudi najviše standarde za život.
Od zemalja šireg regiona Balkana, zemlja sa najboljim uslovima za djecu je Slovenija koja se nalazi na 12. mjestu od ukupno 29 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, a nakon nje slijede Mađarska, Slovačka i Rumunija.
Od zemalja izvan Evrope, najbolje pozicionirana je Kanada, koja se nalazi na 17. mjestu, dok su Sjedinjene Američke Države (SAD) na 26. mjestu.
Istraživanje UNICEF-a za 2013. godinu nije obuhvatilo nijednu državu iz zemalja Zapadnog Balkana.
Rezultati istraživanja UNICEF-a u vezi sa uslovima za djecu utvrđeni su na osnovu indikatora u oblasti materijalnog blagostanja, zdravlja i sigurnosti, obrazovanja, odgoja i rizika, okoliša i stambenih pitanja.