Da li Ban Ki-moon zna da se sprema novi skandal u UN-u

Na samom startu pompezno zakazane rasprave o "Ulozi međunarodne krivične pravde u (procesu – op.a.) pomirenja", dogodila se još jedna (ne)očekivana gotovo bizarna kontroverza. Naime, organizator tematske debate predsjedavajući 67. redovnog zasjedanja Generalne skupštine Vuk Jeremić pozvao je za jednog od panelista Luisa Mekenzija (Lewis MacKenzie) – čovjeka koga su državni tužioci u Sarajevu tokom rata optužili za seksualno iskorištavanje Bošnjakinja.

Sumnjiva prošlost

Kanadski general Mekenzi je 1992. bio zapovjednik sektora Sarajevo u okviru UN snaga u BiH. Zbog svoje uloge koja je bila pod lupom istražitelja za najgoru vrstu ratnog zločina, kako su to neki mediji pisali navodni "slučaj silovanja" Mekenzi je povučen sa svoje dužnosti glavnokomandujućeg, a onda 1993. ponovo vraćen u sarajevsku centralu UNPROFOR-a. Inače tadašnji vojni tužioc Mustafa Bisić u prvoj ratnoj godini podigao je optužbu protiv generala Mekenzija zbog "spolnog zlostavljanja" Bošnjakinja u srpskom zatvoru u predgrađu Sarajeva – "Kod Sonje" u Vogošći.

Ovaj izbor paneliste izazvao je zgražanje kod jednog dijela diplomata u UN-u, posebno kod onih koji znaju za šta se kanadski general sumnjiči. Neki čak nagovještavaju da bi to mogao biti novi incident, jer dio sekretarijata UN-a iznova nema pravu reakciju na ovakav Jeremićev izbor, koji podsjeća na izbor srpske koračnice "Marš na Drinu". Čini se da u UN-u opet nisu svjesni posljedica.

Dopisniku lista "Avaz" u UN-u u više navrata je potvrđeno da će Ban Kimun (Ki-moon) stići direktno iz Vatikana na današnju raspravu i da će biti prvi govornik. Nakon Bana u okviru diplomatskog panela govorit će još Nebojša Radmanović ii odmah potom predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Jeremićeva lista

Penzionisani general Luiz Mekenzi govorit će na drugom panelu predviđenom za civilno društvo, akademiju i nevladin sektor. Na spisku onih koji učestvuju nisu majke Srebrenice, koje su uredno najavile svoj dolazak u Njujork i želju da govore u na ovoj raspravi u UN-u. To njihovo pravo je raznim procedurama ignorisano. Ali, kako "Avaz" doznaje Munira Subašić i ostale majke Srebrenice ipak će biti prisutne tokom ove rasprave. One će do petka navečer održati nekoliko posebnih tribina u Njujorku.

Banov razlog

Iz UN-a je "Avazu" rečeno da će Ban Kimun na ovoj uveliko osporavanoj Jeremićevoj raspravi govoriti isključivo da bi odbranio principe međunarodne pravde za koje se zalaže Haški tribunal, a koje je Jeremić u više navrata dovodio u pitanje. Interesantno je da je i kanadski general Mekenzi u više navrata javno negirao genocid u Srebrenici i doveo u pitanje presudu Haškog suda u "slučaju Krstić" koja je potvrdila genocid od strane Vojske.