Poznata kao "Čelična lady"

Bivša britanska premijerka, koja je na toj funkciji bila od 1979. do 1990, preminula je od posljedica moždanog udara.

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher, poznata kao "Čelična lady", preminula je od posljedica moždanog udara u 87. godini, objavio je njen glasnogovornik.
„Sa velikom tugom Mark i Carol Thatcher objavili su da je njihova majka preminula mirno nakon moždanog udara ovog jutra“, rekao je Tim Bell.
Kraljica Elizabeth saopćila je da je tužna zbog vijesti o smrti Thatcher te da je poslala poruke saučešća njenoj porodici.
Britanski premijer David Cameron, koji je skratio svoju evropsku turneju nakon vijesti da je Thatcher preminula, također je izrazio svoju tugu rekavši da „smo izgubili veliku liderku, veliku premijerku i veliku Britanku“.  
Jedina premijerka Velike Britanije, vodila je Konzervativnu stranku tokom tri izborne pobjede, a vladala je od 1979. do 1990, što je najduži mandat jednog britanskog premijera od ranog 19. stoljeća. 
Tokom 11 godina na poziciji premijerke, Thatcher je blisko sarađivala sa američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom, te je poduzela bolne i nužne rezove u zemlji.
Britanska se privreda u proljeće 1981. počela oporavljati i premijerki je popularnost rasla.
U aprilu 1982. godine argentinska vojska zauzela je Faklande, otočje uz argentinsku obalu koje je kontrolirala Velika Britanija. Premijerka Thatcher nije dugo oklijevala, poslala je britansku vojsku da uspostavi kontrolu nad otocima. U junu iste godine, Faklandi su opet bili pod britanskom vlašću.
Thatcher se povukla iz javnosti 2002. godine nakon niza manjih moždanih udara.