Staklene bašte određuju vremenske prilike

Vodeći naučnik upozorava da svijet čekaju decenije klimatskog haosa. Promjene u vremenskim prilikama će pogoršati već postojeće krize u snadbjevanju hranom, vodom i energijom svijetskog stanovništva, koje ubrzano raste...

Svijetu predstoje decenije turbulentnih vremenskih prilika, čak i ako se preduzme drastična akcija za hvatanje su koštac s klimatskim promenama, saopštio je pofesor Ser John Bedington, glavni naučni savjetnik britanske vlade, u svom posljednjem dramatičnom upozorenju u okviru priprema za podnošenje ostavke. Prema riječima profesora Bedingtona, vremenska inercija sistema klime znači da će gasovi staklene bašte koji su se u atmosferi nagomilali danas, vremenske prilike sa kojima se suočavamo određivati i u narednih 25 godina.

Klimatske promjene o kojima je riječ već se ispoljavaju, u vidu ogromnih i naglih promjena vremena. Prema profesorovim riječima, to jasno ilustruje i stanje u Britaniji, koja je tokom prošle godine doživela i sušu i ekstremne količine padavina.

Ser John Bedington tvrdi da će svijet sa povećanjem broja stanovnika imati ogromnih problema sa hranom, vodom i obezbjeđivanjem energije, a da će svi ti problemi biti još veći zbog klimatskih promena.

"Arktik se, recimo, zagrijeva mnogo brže od drugih dijelova svijeta, baš kao što su naučnici koji se bave klimom predvideli", konstatuje Bedington.

Bedington svoje primjedbe iznosi u trenutku dok se Britanija suočava sa najhladnijim martom u proteklih 50 godina. Njegovo mjesto na položaju glavnog naučnog savetnika vlade Velike Britnaije od 1. aprila će zauzeti Ser Mark Velport, dosadašnji direktor "Welcome Trusta”, privatno finasirane naučno-istraživačke organizacije.