Snijeg i hladnoća širom Evrope

Iako je, kalendarski gledano, proljeće počelo prije nedjelju dana, snijeg i hladnoća odnose živote na sjeveru Europe. Sjever Poljske, Velika Britanija i Njemačka najviše su na udaru ovog nevremena, a meteorolozi ne predviđaju poboljšanje.

Milioni Europljana i žitelja Sjeverne Amerike pogođeni su nevremenom koje se povezuje s otapanjem polarnih kapa uslijed globalnog zatopljenja. Lokalno, ipak, nismo ni blizu kraja snježnoj agoniji. 
U Poljskoj, gdje su se temperature ovih dana spuštale i do 24 stupnja Celzijeva ispod ništice, od početka proljeća je petero ljudi preminulo zbog pothlađenosti, a brojne su se saobraćajne nesreće i nestajanja struje dogodile na sjeveru Europe zbog kaosa izazvanog snijegom. U Velikoj Britaniji hladnoće su odnijele dva života, a čudne vremenske prilike su se u toj zemlji već počele nazivati "mizernim ožujkom", ali i ledenim dobom. 
Kućanstva u Britaniji troše izvanredno puno novca za grijanje u martu, u prosjeku 80 funti više nego inače. 
Produžena zima dovela je čak i do toga da fosilnih goriva ponestaje u skladištima u Velikoj Britaniji za čak pet miliona ljudi. 
Kriza će se nastaviti i sljedećeg mjeseca budući da su prognozeri najavili da će ove vansezonski niske temperature potrajati do kraja aprila, objavio je Independent.