Nema tragova borbe

Obdukcijom je otkriveno da je uzrok smrti ruskog tajkuna Borisa Berezovskog vješanje, saopćeno je iz policije.

Šezdesetsedmogodišnji Berezovsky je pronađen mrtav u kupatilu svog doma u Berkshireu u Velikoj Britaniji. Ustanovljeno je da je uzrok njegove smrti vješanje i da nema znakova borbe. Ranije je također saopćeno da se ne radi o nasilnoj smrti. Ipak, istraga će se nastaviti i u narednih nekoliko dana.
Tijelo Berezovskog je sklonjeno sa njegovog imanja u Mill Laneu u večernjim satima u nedjelju. Rezultati testova, uključujući toksikološke i histološke testove, bit će poznati za nekoliko sedmica.
Kriminalistička policija obavlja forenzičku istragu na imanju, a ona će trajati nekoliko dana.
"Policijski kordon će biti uspostavljen oko imanja kako bi se zaštitilo ovo mjesto. Dok istraga traje nismo u mogućnosti govoriti o onome što smo pronašli na imanju", izjavio je inspektor Kevin Brown.
Tijelo Berezovskog je pronašao član njegovog osoblja, a hitna pomoć je pozvana oko 16:18 sati u subotu. Posljednji put je viđen oko 23:30 u petak.
Berezovsky je u Veliku Britaniju stigao 2000. godine. Svoje bogatstvo je stekao devedesetih godina privatizacijom nakon pada Sovjetskog saveza. Preživio je mnoge atentate, a 2003. godine je dobio politički azil u Velikoj Britaniji s obzirom na to da je u Rusiji njegov život bio ugrožen.
Ženio se dva puta i otac je šestero djece. Njegovo je bogatstvo nestalo u proteklih nekoliko godina, a spekuliše se da je imao poteškoća s plaćanjem skupih sudskih procesa.
Godine 2011. je Berezovsky navodno izgubio 153 miliona eura u nagodbi za razvod braka. Prošle godine je izgubio 3,5 milijardi eura u sporu sa vlasnikom fudbalskog kluba Chelsea, također ruskim tajkunom Romanom Abramovichem.