Zajedno protiv Sjeverne Koreje

Južna Koreja i SAD potpisale su vojni plan o zajedničkom suprotstavljanju "provokacijama" iz Sjeverne Koreje, kao i u slučaju ograničenog napada sa sjevernog dijela Korejskog poluostrva.

Do sada je angažman oko 28.000 američkih vojnika, stacioniranih u Južnoj Koreji u vrijeme incidenata između dvije Koreje, bila opcija za koju su bile potrebne dodatne potvrde. 
  
Tenzije između dvije Koreje i u cijelom regionu u porastu su od kada je Pjongjang prošlog mjeseca izvršio treću atomsku probu. 
  
SAD su ranije uključile Južnu Koreju pod svoj "nuklearni kišobran", ali su stručnjaci napominjali da ta mjera rješava pitanje otvorenog rata, ali ne i zaštite u slučaju incidenata manjeg intenziteta, prenio je BBC. 
  
Prema novom planu, Južna Koreja može da zatraži pomoć od SAD u slučaju da Pjongjang realizuje nedavne prijetnje i napadne izolovana južnokorejska ostrva. 
  
"Sada dvije zemlje mogu zajedno da reaguju na provokacije sa sjevera, pri čemu će Seul imati vodeću ulogu, a SAD pružati podršku", izjavio je portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane. 
  
On je dodao da će ovaj dogovor spriječiti Sjevernu Koreju da vrši dodatne provokacije. 
  
Ovaj plan osmišljen je 2010. godine, nakon što je Sjeverna Koreja izvršila artiljerijski napad na jedno granično osrtvo. Jedan južnokorejski brod iste godine je potopljen, a poginulo je 46 mornara. Pjongjang je demantovao optužbe da je ispalio torpedo na taj brod.