U centralnoj Indiji

Napasnici su živjeli u selu gdje je bračni par turista iz Švicarske došao u petak, da bi kampovao tokom noći.

Petorica seljana priznali su da su silovali švicarsku turistkinju u centralnoj Indiji, u incidentu koji ponovo stavlja Indiju u fokus pažnje javnosti zbog neobuzdanog nasilja nad ženama, saopćila je u nedjelju indijska policija.
"Priveli smo pet muškaraca i oni su priznali grupno silovanje žene i napad na njenog muža", saopćio je lokalni policijski zvaničnik M.S. Dodi u izjavi za agenciju AFP i dodao da policija traga za šestim osumnjičenim.
Napasnici su živjeli u selu gdje je bračni par turista iz Švicarske došao u petak, da bi kampovao tokom noći, dok su s biciklima obilazili popularnu turističku destinaciju na sjeveru Indije.
"Oni su prolazili, uočili bračni par kako stavljaju svoj šator i vidjeli priliku da napadnu i siluje ženu", rekao je Dodi.
Kada je žrtva potražila pomoć od indijske policije, doživjela je novi šok, navode agencije.
Umjesto da bude odvedena na medicinski pregled u lokalnu bolnicu, do policijskog vozila je prošla kroz masu okupljenih, sa maramom prebačenom preko glave da joj se ne bi vidjelo lice, a dvije policajke su držale kao da je provode u pritvor, dok su se fotoreporteri gurali da je snime fotoaparatima.
Otišli u New Delhi
Medicinski pregled potvrdio je da je Švicarka (39) bila žrtva grupnog silovanja, a istraga je utvrdila da je pored zlostavljanja, bračnom paru ukraden laptop, mobilni telefon i oko 150 eura.
Indijska policija je navela da su bili u kontaktu sa zvaničnicima Ambasade Švicarske u Indiji koji su odbili komentirati incident, ali da je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo u subotu da je "duboko šokirano tragičnim incidentom".
Bračni par turista iz Švicarske napustio je centralnu indijsku državu Madhya Pradesh i otišli su u New Delhi.
U Indiji su bili na tromjesečnom odmoru. Incident se dogodio po obilasku drevnog grada Orchha i pošto su planirali da krenu za Agru kako bi obišli Taj Mahal udaljen oko 210 kilometara od oblasti Datia u državi Madhya Pradesh.
Izvor: Agencije