Bolji uslovi rada i povećanje zarada

Oko 20.000 nastavnika, policajaca, bolničkog osoblja i drugih državnih službenika protestovali su danas u prestonici Švicarske Bernu zbog mjera štednje, tražeći bolje uslove rada i povećanje zarada, saopštili su sindikati radnika.

- Kanton Berna nema dovoljno novca, a zbog toga ispaštaju državni službenici - rekao je Mihael Gerber, portparol sindikata nastavnika koji je učestvovao u organizaciji najvećeg protesta državnih službenika u glavnom gradu Švicarske za više od deset godina.
- Plate su praktično zamrznute, a uslovi rada daleko od onog što bi trebali da budu - dodao je on.
Gerber je istakao da je kanton prije šest godina ukinuo zakon koji je obezbjeđivao redovno povećanje plata za nastavnike i da sada poslanici svake godine odlučuju da li ima dovoljno novca za ta povećanja.
Učesnici protesta su, pored toga, ukazali da kantonalna vlada daje poreske olaškice bogatašima i tako raslojava društvo.
Švicarska novinska agencija ATS navodi da je kanton Berna uravnotežio budžet tako što je ukinuo automatsko povećanje plata u javnom sektoru i smanjio potrošnju za oko 45 miliona eura, naročito u sektorima obrazovanja i zdravstva.
Švicarska se nalazi među vodećim zemljama u svijetu po prosječnoj mjesečnoj zaradi i iznosu BDP-a po glavi stanovnika.