Vlada odustala od balzamiranja tijela

Chavezov kovčeg izložen u Muzeju revolucije nakon što je Vlada odustala od balzamiranja njegovog tijela.

Kovčeg pokojnog predsjednika Venecuele Huga Chaveza izložen je u Muzeju revolucije, na mjestu neuspjelog državnog udara iz 1992. godine, mjesec dana prije izbora na kojima će biti određen njegov nasljednik.
Stotine hiljada Venecuelanaca izašlo je na ulice Karakasa  u petak navečer da oda posljednju počast čovjeku koji je 14 godina vladao naftom bogatom južnoameričkom zemljom.
„Zavjetujem vam se u ovom životu  da je čovjek kojeg dovodimo na ovo komandno mjesto kršćanski lider i vrhovni komandant venecuelanskih oružanih snaga“, uzviknuo je Chavezov nasljednik Nicolas Maduro.
Prijatelji i porodica su se pridružili visokorangiranim političarima i vojnim zvaničnicima u odavanju posljednje počasti preminulom predsjedniku.
Zvanični televizijski prenos je prekinut u trenutku kada je Chavezovo tijelo položeno na počinak.
Bez balzamiranja
Bivša kasarna, koja je pretvorena u Muzej revolucije, će svoja vrata javnosti otvoriti u subotu, a Vlada očekuje da će mauzolej postati „mjesto hodočašća revolucionara širom svijeta“.
Chavez je podlegao teškom oboljenju 5. marta, u 58. godini.
Njegova kćerka se zahvalila ocu na „vraćanju domovine“ i obećala da će braniti njegovo naslijeđe.
Venecuelanska Vlada odustala je od ideje da balzamira tijelo Chaveza, koje je za taj postupak trebalo prevesti u Rusiju, a hiljade njegovih pristalica odale su mu počast u Muzeju revolucije.
"Zatražio sam da se odustane od balzamiranja tijela Huga Chaveza nakon izvještaja ruske medicinske komisije", rekao je ministar informiranja Ernesto Villegas.
Tijelo je trebalo dopremiti u Rusiju, gdje je trebalo ostati sedam do osam mjeseci, dodao je Villegas, obrazlažući zašto se odustalo od tog plana.
Vlada je bila planirala da će balzamirano tijelo Chaveza položiti na mjesto gdje počiva i nacionalni junak Simon Bolivar.
U utorak je Vlada na neodređeno vrijeme odgodila debatu u Parlamentu o ustavnim amandmanima kako bi tijelo pokojnika moglo biti položeno uz njegovog slavnog prethodnika.
Nakon Chavezove smrti raspisani su izbori za 14. april. Njih će obilježiti dvoboj između Madura, Chavezovog političkog nasljednika i guvernera države Mirande i vođe opozicije Henriquea Caprilesa.