Živi sam u kontaminiranom gradu

Zovu ga "radioaktivni čovjek". On je japanski farmer koji je odbio napustiti svoj rodni grad iako živi nešto manje od deset kilometara od nuklearne elektrane Fukushima koja je oštećena u razornom cunamiju u martu 2011.

Naoto Matsumura (53) je jedini preostali stanovnik grada Tomioka, u kojem je prije razornog cunamija i zemljotresa živjelo 16.000 ljudi. Ovaj uzgajivač riže odbio je vladin nalog da napusti svoje ognjište i ostao je prehranjivati životinje koje lutaju tim gradom, uključujući i svojih 50 krava i dva noja. 
Matsumura je bio izložen 17 puta većoj količini radijacije od one dozvoljene. Također je jeo kontaminiranu hranu i pio kontaminiranu vodu. 
Prilikom istraživanja tamošnjih naučnika i stručnjaka utvrđeno je da Matsumura ima viši nivo zračenja od bilo koga drugog na kome su također vršili testiranje. 
"Kada sam otišao na testiranje i kada su me pregledali kazali su mi da sam 'šampion'", kazao je magazinu Vice ovaj čovjek kojeg u Japanu smatraju najtvrdoglavijom osobom. 
Međutim, rekli su mu i to da će se razboljeti za 30 ili 40 godina, ali Matsumura kaže da će do tada ionako vjerovatno biti mrtav, tako da ga to uopće ne zabrinjava. 
Otkako se dogodila katastrofa u Fukushimi, Matsumara je samo jednom otišao iz svog grada. Napustio je svoj dom kako bi živio s roditeljima na jugu zemlje, ali nije mogao podnijeti pomisao da su iza njega ostale životinje o kojima niko ne brine, pa se već nakon nekoliko dana vratio kući. 
Japanac kaže da mu je preporučeno da više ne jede hranu koja je uzgojenu u mjestu gdje živi, pa je tako počeo konzumirati samo ono što mu se pošalje u paketima i piti vodu koja je testirana na radijaciju i za koju je utvrđeno da nije kontaminirana. 
Matsumara objašnjava kako je iza njegovih sugrađana kada su otišli ostalo mnogo životinja, naročito pasa i mačaka. Kaže kako su ljudi odlazili misleći da će se vratiti za koji dan, pa su čak i pse ostavljali vezane. Od tada je ovaj "šampion" počeo da se brine o njima hraneći ih svaki dan. 
"Pse niko nije hranio nekoliko dana. Kada sam im prvi put dao da jedu počeli su da lude", kaže on. 
Neke životinje su jednostavno podivljale pa sada hodaju po šumama, mnoge od njih su uginule, a mnoge su i eutanizirane jer vlada nije imala drugog izbora. 
Stanovnici ovog grada se još godinama neće vratiti, a Naoto ne namjerava otići. 
"Rođen sam i odrastao u ovom gradu. Kada umrem, to će biti u Tomioku", kazao je "radioaktivni čovjek".