Parlament potvrdio

Osim funkcije predsjednika Kine, Cinping će obavljati i dužnost predsjednika Centralnog vojnog komiteta

Na  12. zasjedanju Nacionalnog narodnog komiteta Kine izabran je novi predsjednik Shi Cinpinga, a u nastavku kongresa, koji traje do 17. marta, očekuje se i izbor nove vlade i članova visokih sudskih institucija Kine.
Izbor Shi Cinpinga za novog predsjednika Kine je bio očekivan, a njegovo imenovanje na tu funkciju podržalo je 2.952 delegata kongresa.
Na kongresu je doneseno još nekoliko važnih odluka, među kojima su najvažnije da će novi predsjednik zemlje ujedno obavljati i dužnost predsjednika Centralnog vojnog komiteta Kine, te da će u sklopu smanjenja državne administracije, broj ministarstava sa 27 biti smanjen na 25. Donesena je i odluka o objedinjavanju pojedinih uprava i direkcija u sklopu vlade.
Stalni član Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Li Yuenchao je izabran za zamjenika predsjednika Kine.
Teme kojima će novi predsjednik posvetiti najviše pažnje u svom mandatu su borba protiv korupcije, vanjska politika, ekonomija, konkurentnost tržišta, smanjenje administracije i rješavanje političkih problema među pojedinim pokrajinama Kine.
Na današnjem zasijedanju Komiteta se očekuje izbor premijera Kine, a među favoritima je dosadašnji zamjenik premijera Li Kichiang.