Sigurno niste znali

Bijeli dim iz dimnjaka na krovu Sikstinske kapele znači da je crkva dobila novog papu, a crni da pontifeks nije izabran...

Sveta stolica ostala je prazna i poslije jučerašnjeg ali i poslije današnjeg konklave i glasanja 115 kardinala u Sikstinskoj kapeli. Izbor pape se nastavlja, a kler i vjernici željno iščekuju rezultate gledajući da li će se iz dimnjaka pojaviti bijeli ili crni dim.

Bijeli dim iz dimnjaka na krovu Sikstinske kapele znači da je crkva dobila novog papu, a crni da pontifeks nije izabran.

A kada je riječ o načinu na koji se bira novi papa, vjernike je oduvijek intrigiralo kako se dobija bijeli, a kako crni dim.

U Sikstinskoj kapeli postoje dvije peći - jedna za glasačke listiće, a druga za hemikalije kojima se "boji" glasački dim.

U davna vremena za bijeli dim spaljivala se vlažna slama, a za crni dim katran. Međutim, u nekoliko navrata došlo je do zabune vjernika pošto boja dima nije bila ni tamo ni ovamo nego sivkasta.

Upravo se to dogodilo kada je kardinal Racinger 2005. postao papa Benedikt XVI. Njegov izbor obilježio je sivkasti dim koji je prvo počeo da izlazi iz peći.

Stoga danas moderni Vatikan ima savremenu formulu - za crni dim mješavinu kalijumovog perhlorata, antracita i sumpora, a za bijelu mješavinu kalijumovog perhlorata, laktoze i kalafonijuma.

“A koristimo i patrone za potpalu”, dodao je Paolo Sagreti zadužen za spaljivanje glasačkih listića u Sikstinskoj kapeli.