Novi savezni zakon

U bliskoj budućnosti prebivalište u Švicarskoj mogu uzeti samo oni stranci koji dokažu da su integrirani. Ovo bi trebao biti definirano u revidiranom zakonu za strance, prema obavezama koje je Savezna Vlada podjelila kantonalnim i saveznim vlastima.

Čak će se i ime zakona promijeniti. On će se u budućnosti zvati "Savezni zakon za strance i o integracijama", najavila je švicarska vlada u petak putem saopštenja, piše albinfo.ch.

Na osnovu ovog pooštravanja, u budućnosti i supružnici/supruge švicarskih državljana i stranaca sa stalnom prebivališnom dozvolom (viza C), kao i za osobe iz zemalja izvan EU-a i EFTA-e će dobijati dozvolu boravka (B) samo ako su integrirani.

Pod današnjem zakonu, nakon 10 godina boravka u Švicarskoj, strancu pripada trajna dozvole prebivališta (viza C), ali bez prava na žalbu. A s novim, stranac će imati i zakonsko pravo tražiti pomenuti pravni status, ali samo ako je integriran. Čak, ako je neko pokazao određeni uspjeh u integraciji on će dobiti vizu C u roku od pet godina.

Međutim, ni revidirani zakon ne zahtijeva obvezujući sporazum o integraciji. No, sporazum može biti povezan samo za slučajeve kada neki stranac ima nedostatka u stepenu integracije. U slučaju da ne postupa po sporazumu, on riskira izgubiti dozvolu.

Glavni kriteriji za određivanje stepena integracije novim zakonom će biti: znanje jednog od lokalnih jezika, poštovanje javne sigurnosti i vrijednosti definiranih u saveznom ustavu, kao i spremnost da sudjeluje u ekonomskom životu ili u obrazovanju.