Bangladeš

Najjača opoziciona Nacionalna partija Bangladeša (BNP) ovu presudu suda smatra "najvećim divljaštvom u historiji države"

Zvaničnici Bangladeša su sapćili da su u dosadašnjim sukobima u toj zemlji poginule najmanje 82 osobe, prenosi agencija Anadolija. Nacionalni krivični sud Bangladeša je - zbog krivice da je učestvovao u zločinima za vrijeme oslobodilačkog rata i da je prisiljavao Hinduse da prihvate islam - na smrt osudio lidera Džemaat-i Islama Husejina Saida. Nakon iznesene presude došlo je do sukoba između demonstranata koji se protive aktualnoj presudi i grupa koje podržavaju tu odluku suda.
Najjača opoziciona Nacionalna partija Bangladeša (BNP) ovu presudu suda smatra "najvećim divljaštvom u historiji države".
"Vladajuća Avani Lig partija je odmah nakon izricanja presude Saidu poslala svoju policiju i pristalice da ubija svoj narod. Ovo što oni rade je mnogo gore od djela koje je činila fašistička vlast u Bangladešu. Ovo je masakr koji će ući u historiju naše zemlje kao najgori zločin. Narod živi u strahu", kazao je zamjenik predsjednika BNP-a Mirza Fahr'ul Islam Alamgir.
Danas se, nakon klnjanja džuma namaza, očekuju masovne demonstracije protivnika smrtne presude Saidu, a partija Džemaat-i Islam je za nedjelju i ponedjeljak najavila generalni štrajk u ovoj zemlji.
S druge strane, vlada Bangladeša je najavila da će, u slučaju masovnijih protesta, na ulice poslati specijalne i elitne jedinice snaga sigurnosti kako bi spriječila demonstracije i eskalaciju nemira u zemlji.