Neprovjereno: Umro još prije 4 dana?!

Bivši panamski poslanik Guillermo Cochez, izjavio je je za čileansku stanicu CNN da je Venecuelanski predsjednik Hugo Chávez klinički mrtav već dva mjeseca.

Cochez je za  panamski dnevni list La Estrella de Panamá izjavio da je kod Chávez moždana smrt nastupila još 30. decembra prošle godine.

Dodaje da je smrt predsjednika Venecuele službeno proglašena pre četiri dana, kada su Chávezove ćerke navodno od ljekara zatražile da ga isključe sa aparata za održavanje života.

Panamski diplomata tvrdi da su mu izvori iz venecuelanske vlade potvrdili da je Chávez mrtav, uz dodatak da ta informacija nedjeljama već kruži među vladajućim političarima u Venecueli.

U međuvremenu je istu izjavu Cochez dao i čileanskoom CNN-u, koji je njegovu izjavu objavio uz napomenu da informacija o Chávezovoj smrti nije službeno potvrđena. Vijest o navodnoj smrti Huga Cháveza su, pozivajući se na Cochezovu izjavu, objavili brojni mediji u Južnoj Americi. Ipak, za sada nijedan relevantni svjetski medij još nema službenu potvrdu da je Chávez zaista mrtav.

Cochezove tvrdnje su u potpunosti kontradiktorne sa fotografijama, koje su objavljene 15. januara ove godine, a na kojima je Chávez prikazan u bolničkom krevetu u društvu svojih kćeri.

No, Cochez tvrdi da su objavljene fotografije zapravo fotomontaža, te dodaje kako se jedna od Chávezovih ćerki nedavno podvrgnula plastičnoj operaciji nosa, što na objavljenim fotografijama nije vidljivo. Cochez takođe tvrdi da Chávez na fotografijama iz bolnice evidentno ima više kilograma nego što je imao prije operacije, što prema njegovim tvrdnjama nikako nije moguće.

Da li je Cochez teoretičar zavjere?

Prvi relevantni svjetski medij na engleskom jeziku koji je objavio tekst o navodnoj Chávezovoj smrti je "The Atlantic Wire", ali pod naslovom "Nemojte još vjerovati informacijama o smrti Huga Cháveza". Novinar Adam Clark Estes u tekstu piše kako informacija dolazi sa jedne od CNN-ovih  državnih stanica.

Estes dodaje kako nije nemoguće da je Chávez zaista umro, ali dovodi u pitanje kredibilitet izvora od kojeg informacija dolazi. Cochez bi, piše novinar The Atlantic Wirea, lako mogao biti najobičniji teoretičar zavjere. Naime, Cochez je bez svoje pozicije ambasadora u OAS-u izgubio između ostalog i zbog učestalih javnih ispada protiv Cháveza i venecuelanske vlade.