Australija

Nevrijeme koje za sobom ostavlja poplavljena područja i dalje hara Australijom. Poplavljena su mnoga područja i bez električne energije je ostalo više desetaka hiljada stanovnika.

Čak pet tornada u jednom danu prošlo je regijom Bundaberg. Pri tom je povrijeđeno najmanje 17 osoba te je uništeno 150 kuća, izvijestili su australski mediji, prenosi AP. Tokom nevremena centar za hitne intervencije zaprimio je više od 1.000 poziva za pomoć. 
Obilne kiše poplavile su gadove diljem zaljeva Hervey i Wide, a najmanje je šest tornada tim područjem prošlo samo tokom nedjeljnog jutra. 
U gradovima Bargara i Burnett Heads proglašeno je stanje katastrofe nakon što su ih pogodila tornada. Još uvijek se utvrđuje šteta.  
"Imali smo groznu noć jer nismo znali što će se dogoditi sljedeće. Kiša je padala cijelu noć, a puhao je i jak vjetar", rekla je jedna stanovnica Bargare. 
Diljem regije bez električne energije su ostali deseci hiljada stanovnika, a zbog otežanog pristupa strujnih vodova neće je imati niti sljedeća dva dana.