ŽESTOKO PO IZRAELU

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u utorak je oštro kritikovao politike Izraela, ističući da one vode ka genocidu, te je osudio nesposobnost Ujedinjenih naroda (UN) da zaštite civile u Palestini i Libanu.

Govoreći na konferenciji "Globalna diplomatija i budućnost Palestine" u Ankari, Erdogan je naglasio da su međunarodne institucije, uključujući Vijeće sigurnosti UN-a, potpuno nemoćne u suočavanju s agresivnim potezima Izraela.

Erdogan je postavio pitanje kako UN može štititi prava drugih kada nije u stanju zaštititi svoje vlastite pripadnike, aludirajući na napade na mirovne snage UN-a u Libanu.

"Ako UN nije sposoban spriječiti napade na svoje vojnike, kako će onda zaštititi narod Gaze i Libana od prljavih ruku cionista?" upitao je turski predsjednik.

Posebno je istakao kako je kroz izraelske akcije jasno razotkrivena "prava priroda cionizma".

"Nakon Gaze, genocidne politike Izraela proširuju se i na Liban, što je omogućilo svijetu da prepozna pravo lice cionizma," izjavio je Erdoğan.

Turski lider je također optužio "cionistički lobi da kontroliše globalne sile". Prema njegovim riječima, cionistički uticaj je sveprisutan i dodatno pojačava opresiju nad Palestincima.

"U tom procesu svi smo izbliza svjedočili kako cionistički lobi kontrolira globalne sile i sistem, kako vrši pritisak na privredu, trgovinu, medije, filmsku industriju, sve grane umjetnosti, akademsku zajednicu, univerzitete, pa čak i državu. vojna i civilna birokratija u nekim zemljama", kazao je Erdogan.

Erdogan je ponovo potvrdio tursku podršku Palestini, ističući da će Turska nastaviti pružati humanitarnu pomoć i zalagati se za uspostavu nezavisne palestinske države unutar granica iz 1967. godine, sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

"Ovaj genocid mora biti zaustavljen", zaključio je Erdogan, pozivajući međunarodnu zajednicu da hitno preduzme korake kako bi spriječila dalju eskalaciju nasilja.