‘Zombi odjel’

Jedan od puštenih zatvorenika rekao je da je zatvorska uprava nazvala odjel u kojem je on boravio ‘zombi odjel’ zbog onoga što je bolest napravila na njihovim tijelima.

Klub palestinskih zatvorenika je u utorak izvijestio da izraelska zatvorska uprava koristi kožnu bolest šugu kao sredstvo za mučenje palestinskih zatvorenika u svojim zatvorima.

Klub je u saopćenju naveo da je šuga (lat. scabies) jedna od najistaknutijih bolesti s kojima su zatvorenici pušteni iz zatvora. Njeni znaci bili su vidljivi na njihovim tijelima, a ljekarski pregledi su potvrdili da su imali i druge zdravstvene probleme koji su se zbog te bolesti javili.

Shaban al-Dalou, palestinski mladić koji je živ izgorio u izraelskom bombardiranju
end of list
Dodao je da zatvorska uprava koristi šugu kao vid maltretiranja i mučenja zatvorenika, kao što je pravo na liječenje pretvoreno u sredstvo za maltretiranje tokom dugih decenija.

Klub je prenio iskaz jednog zatvorenika – koji je pušten iz izraelskog zatvora Ramon (na jugu) i nije mu navedeno ime – u kojem je rekao da je zatvorska uprava nazvala odjel u kojem je on boravio „zombi odjel“ zbog onoga što je bolest napravila na njihovim tijelima (tijelima oboljelih).

Nastavio je: „Većina zatvorenika koji su pušteni ima zdravstvene probleme, među kojima su hronični problemi koji zahtijevaju medicinsko praćenje.“

‘Pored osnovnog zločina, to je mučenje’

Klub palestinskih zatvorenika objavio je fotografije zatvorenika koji su pušteni u utorak, nakon isteka kazni, „čiji izgled je izmijenjen zbog zločina koje je okupacija nad njima počinila, posebno medicinske torture i izgladnjavanja, pored osnovnog zločina, a to je mučenje“.

Prema navodima Kluba, među onima koji su pušteni bilo je i „dijete, Iyad (15 godina), iz naselja Shu'afat (istočni Jerusalem), koje je pušteno s veoma teškim zdravstvenim problemima kao rezultat šuge“.

Također je naveo da je Izrael uhapsio više od 11.300 Palestinaca na Zapadnoj obali i još hiljade drugih u Gazi od početka genocida u Pojasu 7. oktobra 2023. godine.

Palestinska uprava za pitanja zatvorenika i oslobođenih je u svom izvještaju iz juna ukazala na zločine Izraela nad djecom koja su zatvorena u izraelskim zatvorima. Pate od velike pretrpanosti, uskraćeno im je tuširanje i odjeća (osim onoga što je na njima), ne smiju imati sapun i sredstva za dezinfekciju, što je doprinijelo širenju šuge među njima.

Tel Aviv nastavlja s masakrima

Istovremeno s genocidom koji Izrael vodi u Pojasu Gaze, izraelska vojska je proširila svoje operacije, a doseljenici su pojačali svoje napade na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu, gdje je ubijeno 756 Palestinaca, a ranjenih je oko 6.250.

Uz podršku SAD-a, izraelski genocid u Pojasu, koji još uvijek traje, rezultirao je ubijanjem i ranjavanjem više od 141.000 Palestinaca, a više od 10.000 njih se vode kao nestali. Također je rezultirao ogromnim razaranjem i izgladnjavanjem zbog kojeg su deseci djece i starijih osoba preminuli.

Tel Aviv nastavlja s masakrima, ignorirajući rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a da se odmah zaustave, kao i naredbe Međunarodnog suda pravde da se poduzmu mjere za sprečavanje djela genocida i poboljšanje katastrofalne humanitarne situacije u Pojasu Gaze.