Država stvorena odlukom UN-a

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i predsjednk Francuske Emanuel Macron javno su se vrijeđali poslije telefonskog razgovora o sukobu Izraela i libanskog Hezbollaha.

“Gospodin Netanyahu ne smije da zaboravi da je njegova zemlja stvorena odlukom Ujedinjenih naroda”, rekao je Macron na sedmičnoj sjednici svoje vlade, aludirajući na rezoluciju koju je 1947. usvojila Generalna skupština UN-a, prenosi Beta.

On je mislio na rezoluciju usvojenu u novembru te godine o planu podjele Palestine na jevrejsku i arapsku državu.

“Zato nije vrijeme da se ne poštuju odluke UN-a”, dodao je Macron dok Izrael nastavlja kopnenu ofanzivu protiv proiranskog Hezbollaha na jugu Libana gdje su razmješteni pripadnici mirovnih snaga UN-a.

Macronovu izjavu datu iza zatvorenih vrata Jelisejske palate su citirali učesnici sjednice koji su govorili za France Presse, pod uvjetom da ostanu neimenovani.

“Podsjećanje za predsjednika Francuske, nije to bila rezolucija UN-a koja je stvorila državu Izrael, već pobjeda postignuta u Ratu za nezavisnost krvlju herojskih boraca, od kojih su mnogi preživjeli Holokaust, uključujući i režim Vichy u Francuskoj”, navedeno je u saopštenju Netanyahuovog kabineta.

UN u Libanu

Na osnovu Rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, samo libanska vojska i mirovna misija UN-a (UNIFIL) bi trebali biti razmješteni na jugu Libana.

Netanyahu je u nedjelju pozvao UN da premjesti snage od 10.000 pripadnika, uključujući 700 iz Francuske, razmještene na jugu Libana da ne bi bili u opasnosti, rekavši da ih Hezbollah koristi kao žive štitove.

U ranijem transkriptu razgovora, Netanyahuov kabinet je saopštio da je on rekao Macronu da se Izrael protivi da pristane na unilateralni prekid vatre u Libanu, koji ne mijenja sigurnosnu situaciju u toj zemlji i koji bi samo značio povratak na ranije stanje, prenijeli su izraelski mediji.

Napetost je povećana između izraelskog i francuskog lidera prošle sedmice kada je Macron insistirao da je zaustavljanje izvoza oružja koje Izrael koristi u Gazi i Libanu jedini da način da se zaustave sukobi.