Izrael je izvršio genocid

Spoljnopolitički analitičar Mirko Dautović izjavio je povodom godišnjice početka rata u Pojasu Gaze da ovaj sukob ne samo da se nije smirio, već će se najverovatnije i proširiti na Bliskom istoku, a da je najveća tragedija što se došlo u situaciju da "više nema ko da broji mrtve".

"Rat ne samo što se nije smirio, nego će se najverovatnije proširiti i već se zapravo proširio na Liban. Bojim se da postoji velika mogućnost da Izrael izvrši napad na Iran, bombardujući njihova naftna polja ili nukularna postrojenja“, kaže Dautović za Kosovo Online.  

Dodaje da sve procjene o broju mrtvih treba uzeti sa rezervnom.

"Više nema ko da broji mrtve. Dakle, te brojke koje nam dostavlja Ministarstvo zdravlja u Gazi su zapravo dostigle 30 i nešto hiljada već u martu i taj rast je zapravo vrlo blag“, ističe Dautović.

Ključan razlog vidi u činjenici da je u izraelskim napadima uništen veliki broj bolnica i da je za ovih godinu dana broj mrtvih vjerovatno nekoliko stotina hiljada.

Kaže da se do preciznih podataka može doći tek ukoliko se nakon rata na teritoriji Gaze sprovede popis.

"U šta čisto sumnjam“, ističe ovaj analitičar.

Prema njegovom mišljenju Izrael je izvršio genocid koji se ogleda ne samo u direktnim ubistvima, već i uništavanju čitave teritorije Gaze.

"Znate, vi ne morate da sprovedete genocid samo direktnim ubijanjem ljudi, vi možete to da uradite i tako što onemogućite život na nekom prostoru, a to je urađeno u Pojasu Gaze. Tu više ništa ne može ni da bude podignuto, niti išta može da raste. Ljudi koji budu preživjeli, kad god se sve ovo bude završilo, neće prosto moći tu da žive. To je dakle sada nenaseljiva zona“, naglašava Dautović.