Sirene za zračnu opasnost

Uzbune za zračnu opasnost objavljene su širom Izraela, objavila je izraelska vojska.

Izraelska vojska saopćila je u utorak kako su iz Irana rakete ispaljene na Izrael, prenosi Reuters i dodaje kako su se širom države oglasile sirene za zračnu opasnost, te kako su Izraelci požurili potražiti sklonište.

Kasnije je izraleska vojska saopćila kako je Iran ispalio 200 raketa prema Izraelu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izdao je naredbu za ispaljivanje projektila na Izrael, rekao je u utorak Reutersu visoki iranski zvaničnik, dodajući da je Teheran “u potpunosti spreman na svaku odmazdu”

Britanska agencija dodaje kako su reporteri državne televizije ležali su na zemlji tokom prijenosa uživo. Ranije je vojska objavila da se očekuje da će svaki napad balističkih projektila iz Irana biti široko rasprostranjen i poručila javnosti da se skloni u sigurne prostorije u slučaju napada.

Al Jazeerin Nils Adler iz jordanskog Amana javlja: “Došlo je do još jedne runde onoga što se čini da su bili projektili koji su preletjeli nebo iznad Amana u Jordanu. Ovaj put su bila vidljiva presretanja na nebu, praćena glasnim eksplozijama”.

Reuters je objavio kako su projektili presretnuti iznad susjednog Jordana dok su letjeli ka Jerusalemu.

Izraelska vojska pozvala je ljude da “ostanu u zaštićenom području do daljnjeg”. “Eksplozije koje čujete potječu od presretanja ili padova”, navodi se u saopćenju.

Bijela kuća je saopćila kako je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden naredio naredio američkim snagama obaranje iranskih projektila.

Prijetnje Iranske Revolucionarne Garde


Iranski napad na Izrael je “legalan, racionalan i legitiman odgovor na teroristička djela”, objavila je iranska misija pri UN-u u utorak na platformi X.

“Ako se cionistički režim usudi odgovoriti ili počiniti daljnja zlonamjerna djela, uslijedit će naknadni i razoran odgovor. Regionalnim državama i pristalicama cionista savjetuje se da se raziđu s režimom”, napisala je misija.

Iran je obećao osvetu nakon napada u kojima je ubijeno najviše vodstvo njegovih saveznika Hezbollaha u Libanu. Ispaljivanje projektila uslijedilo je nakon što su izraelske trupe pokrenule kopnene napade na Liban, u najvećoj eskalaciji regionalnog rata otkako su izbile borbe u Gazi prije godinu dana.

Nakon potvrde o ispaljivanju projektila, Iranska Revolucionarna Garda je saopćila kako ona stoji iza ove akcije i kako će ponovo to uraditi ukoliko se Izrael odluči na odmazdu, prenosi Reuters

Američko upozorenje

Visoki zvaničnik Bijele kuće rekao je ranije za Al Jazeeru da Sjedinjene Američke Države imaju naznake da se Iran sprema uskoro pokrenuti napad balističkim projektilima na Izrael…

"Aktivno podržavamo pripreme za odbranu Izraela od ovog napada”, rekao je neimenovani zvaničnik. “Direktni vojni napad Irana na Izrael imat će teške posljedice za Iran.”

Iran je ranije obećao osvetiti ubistva lidera libanskog pokreta Hezbollah Hassana Nasrallaha i Abbasa Nilforoushana, glavnog komandanta iranskih snaga Quds koji je ubijen zajedno s vođom Hezbollaha u petak.

Kako javlja Hamdah Salhut iz jordanskog Amana, pošto je rad Al Jazeeri zabranjen u Izraelu, u Izraelu se vrše pripreme za iranski napad.

Sastanak čelnika izraelske odbrane

„Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da su primili poruku od svojih američkih kolega, ali da na temelju vlastitih obavještajnih podataka još nisu otkrili nikakve zračne prijetnje ili pripreme Iranaca“, navodi Salhut.

"Ako Iran napadne Izrael slično kao što je napao u aprilu kada je lansirao gotovo 350 balističkih krstarećih projektila i bespilotnih letjelica u izraelski teritorijalni zračni prostor, Hagari kaže da je Izrael spreman sa svojom protuzračnom odbranom te da bi to imalo posljedice po Iran.“

Novinar Al Jazeere dodaje kako se istovremeno izraelski ministar odbrane Yoav Gallant sastaje sa načelnikom štaba vojske o ovoj prijetnji – kako će se boriti protiv nje i drugim mjerama koje treba poduzeti.

"Izdate su nove smjernice vojske i vlade, koja uključuju ograničenja na okupljanja. Osoblju američke ambasade naređeno je da se skloni na sigurno mjesto“, ističe Salhut.