Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će posljedice kopnene operacije Izraela na Liban biti vrlo različite od sličnih poteza u prošlosti.

Govoreći o inauguraciji nove sjednice turskog parlamenta u Ankari, Erdoğan se obrušio na Izrael.

"Izrael je počinio sve zločine protiv čovječnosti, od etničkog čišćenja do bombardiranja škola, nepromišljeno i uzastopno", rekao je, dok je kritikovao podršku međunarodne zajednice Izraelu te dodao:
"Izraelski terorizam i genocid u Palestini proširili su se i na Liban. Invazione snage su najavile kopneni upad u Liban. Izrael pokušava da isprovocira zemlje regiona na vatreni obruč koji je stvorio dok nastavlja svoj genocid u Gazi. Izrael, koji je masakrirao 42.000 ljudi u Gazi i započeo nove masakre u Libanu, nema potrebnu reakciju svijeta".

Erdogan je ponovo uporedio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua sa nekadašnjim liderom Njemačke Adolfom Hitlerom, kao što je to činio u nekoliko navrata te je poručio da bi trebao biti zaustavljen na isti način.

On je rekao da bi sljedeća meta Netanyahuove administracije mogle biti "naše zemlje" nakon napada u Libanu.

"Izraelska administracija, koja djeluje prema svojoj zabludi o 'obećanoj zemlji', usmjerit će se na našu domovinu nakon Palestine i Libana", naveo je turski predsjednik.

Naveo je i da će Turska učiniti sve što može da se pridržava svog stava protiv Izraela "bez obzira na cijenu koju možemo platiti".

"Izraelska agresija je također usmjerena na Tursku. Koristićemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju za našu domovinu i nezavisnost", rekao je on.