REGIONALNA ESKALACIJA?

Sirijsko ministarstvo odbrane izvijestilo je danas da je Izrael "pokrenuo agresiju iz smjera okupiranog sirijskog Golana", ciljajući na sirijsku vojnu lokaciju u blizini sela Kfir Yabous u pokrajini Damaska.

U saopćenju koje je izdalo Ministarstvo obrane navodi se da je izraelski napad usmjeren na Kfir Yabousa u petak oko 1:35 ujutro rezultirala smrću pet vojnika i ranjavanjem još jednog.

Podsjećaju kako je 9. septembra 18 civila je ubijeno, a deseci su ranjeni kao rezultat izraelskog napada koji je ciljao okolicu grada Masyafa u zapadnom dijelu Hame.

"Ponovljenim okupacijskim napadima na svoje zemlje, Sirija potvrđuje da agresivna izraelska politika prijeti zapaliti regiju i gurnuti je prema sveobuhvatnoj eskalaciji koja prijeti regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti, te ističe svoju predanost potpori otporu, od kojih sastavni je dio", poručuju iz sirijskog ministarstva.

Izraelski napadi na Siriju dolaze u svjetlu izraelskih napada na Liban, koja je rezultirala stotinama civilnih žrtava i ranjenih.