Eurojust

Zajednička operacija italijanskih, albanskih, švicarskih i poljskih vlasti, koju koordinira Eurojust, dovela je u srijedu do hapšenja organizacije koja se bavi švercom kokaina iz zemalja Latinske Amerike u Evropu, uglavnom u Italiju. Italijansko tužilaštvo saopštilo je da je za pripadnicima organizacije, koju su činili uglavnom Albanci, raspisana ukupno 61 potjernica.

Kako se saznaje, u Italiji su uhapšena najmanje 43 Albanca, dok je u Albaniji Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala saopštilo da je uhapsilo još dva člana grupe. Tokom istrage, koja je trajala 4 godine, zaplenjeno je 360 kg narkotika kokainske vrste, oružja i drugih vrijednosti, procjenjenih na 60 miliona eura gotovine, piše Glas Amerike na albanskom jeziku.

Prema navodima italijanskih vlasti, organizacija je uvozila kokain iz Latinske Amerike preko komercijalnih brodova, u Španiju i Holandiju, a zatim ga transportovala u Italiju, gdje je imala 5 logističko-operativnih baza, u sjevernim oblastima, u Breši, Varezeu i Pizi. Prihod od prodaje droge išao je paralelnoj italijansko-kineskoj organizaciji koja je nudila svojevrsnu tajnu bankarsku uslugu za transfer ilegalnog kapitala u inostranstvo.

Kineski državljanin sa prebivalištem u Breši bio je uključen u proces pranja novca, kroz složen sistem, lažnih faktura, čija je vrijednost dostigla 375 miliona eura.

Prethodno je tokom istraga uhapšen još 21 član grupe, zaplenjeno je 2,5 miliona eura u gotovini, kao i oružje, municija i razna vozila.

U Albaniji je tokom jučerašnje akcije pretresen 21 stan i druge prostorije, uglavnom u oblasti Manza, u blizini Dursa, gdje je zaplenjeno „30.000 eura, 6.000 funti, 2 vozila, 1 pištolj, 4 sata Rolex, 26 mobilnih uređaja, dokumenta, druge dragocjenosti, kao i ostali materijalni dokazi“.