JASNO OZNAČIO KRIVCA

Posljednji napadi Izraela na Liban dovest će do širenja rata u regiji, upozorio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Nedavni napadi na Libana i nedavne izjave Izraela jasna su manifestacija napora da se rat proširi na regiju", rekao je Erdogan na događaju koji je organizovao Tursko-američki nacionalni upravni odbor (TASC) u New Yorku.

Erdogan je u subotu stigao u SAD kako bi se obratio na 79. zasjedanju Opće skupštine UN-a u utorak. Predsjednik je također rekao "da genocid koji Izrael provodi na palestinskim zemljama, posebno u Pojasu Gaze, također prijeti miru u regiji".

"Globalne institucije i organizacije nisu poduzele nikakve učinkovite korake da okončaju ugnjetavanje u Gazi ili spriječe izraelski masakr", dodao je Erdogan.

Naglašavajući da je globalni sistem počeo gubiti svu svoju "učinkovitost i vjerodostojnost", Erdogan je rekao da su institucije čija je dužnost osigurati mir i sigurnost "jasno u stanju moralnog kolapsa".

"Masakr koji traje u Gazi već 352 dana to je još jednom pokazao", dodao je turski predsjednik. Turska je činila sve kako bi zaustavila ovu izraelsku politiku okupacije, invazije i masakra. što je prije moguće. Nismo šutjeli i nećemo šutjeti protiv bilo kakvog napada na svetost i povijesni status džamije Al-Aqsa, naše prve kible. Mi smo za integraciju i jednako protiv asimilacije", kazao je Erdogan.