Nakon izraelskih udara

Izraelska vojska je u toku noći izvela napade na kako tvrde više stotina ciljeva u južnom Libanu, dok je Hezbolah izveo svoje najdublje raketne napade na Izrael od početka rata u Gazi, što je potaknulo strahove od šireg sukoba.

Izraelske obrambene snage (IDF) saopćile su u subotu navečer da su pokrenule dva vala napada, jedan napadajući oko 290 ciljeva, a drugi ciljajući 110 lokacija, diljem južnog Libana dok su se sirene koje upozoravaju na raketne napade Hezbolaha oglasile u desetinama gradova širom sjevernog Izraela.

Vjeruje se da je oko 10 raketa preletjelo iz Libana, a većina ih je presretnuta, rekao je IDF. Izraelska hitna medicinska služba izvijestila je da je jedan muškarac lakše ranjen od šrapnela projektila koji je presretnut u selu u donjoj Galileji.

Hezbolah je objavio na svom Telegram kanalu u nedjelju rano ujutro da je gađao aerodom Ramat David blizu Haife desecima projektila kao odgovor na ono što je opisao kao "ponovljene izraelske napade na Liban".

Aerodrom je najudaljenija meta koju je libanska grupa pogodila u Izraelu od početka borbi u oktobru, oko 50 km od libansko-izraelske granice.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant održao je govor na aerodromu Ramat David u srijedu, rekavši osoblju zračnih snaga da je izraelski rat s Hezbolahom dosegao "novu fazu".

U julu je Hezbolah objavio snimak snimljen dronom iznad grada Haife koji je istaknuo aerodrom Ramat David, kao dio gotovo 10-minutnog videa koji označava vojnu infrastrukturu u gusto naseljenom gradu u sjevernom Izraelu.

Oko 85 raketa je jutros ispalio Hezbollah iz Libanona na sjeverni Izrael, prema IDF-u. Ovo je uslijedilo nakon nekoliko baraža tokom noći. Vojska kaže da su neke od raketa presretnute, dok su neke pale u Kiryat Bialik, blizu Haife, i Moreshet, zajednicu u Donjoj Galileji.

Udar rakete u Kiryat Bialik ozlijedio je tri osobe i prouzročio štetu. Hezbollah je tvrdio da je gađao objekt odbrambene kompanije Rafael u području Haife.

Raketa lansirana u jutrošnjem napadu Hezbolaha na sjeverni Izrael pogodila je kuću u zajednici Moreshet.

U subotu je Izrael zatvorio svoj sjeverni zračni prostor dok je čekao odmazdu Hezbolaha za ubojstvo Ibrahima Aqila, veterana zapovjednika elitne jedinice Radwan.

Troje djece i sedam žena bilo je među 37 ljudi ubijenih u izraelskom napadu na Bejrut u petak koji je navodno ciljao na čelnika Hezbollaha u gusto naseljenoj četvrti, saopćile su libanske vlasti.

Dužnosnici SAD-a i UN-a upozorili su na daljnju eskalaciju, pri čemu su zrakoplovne kompanije, uključujući Air France, Turkish Airlines i Aegean, otkazale letove za Beirut, odražavajući strahove da je burna sedmica gurnula regiju bliže punom ratu.

Izrael nije vidljivo usporio svoj rat u Gazi kako bi se usredotočio na sjever. U subotu su njegove snage bombardirale školu koja je pretvorena u sklonište, ubivši najmanje 22 i ranivši 30 drugih, uglavnom žena i djece, priopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze. Izraelska vojska je rekla da je meta bila Hamasova baza unutar škole, bez davanja detalja ili dokaza.