Novo poglavlje

Slab odgovor na ubistvo komandanta Fuada Shukra Hezbollahu će značajno otežati realizaciju još jedne simbolične odmazde.

Liban je doživio dva dana naizgled nasumičnih eksplozija ručnih komunikacijskih uređaja koje koriste članovi Hezbollaha širom zemlje i u Siriji. Analitičari kažu da je to otvorilo novo poglavlje u decenijama starom sukobu dvije strane.

Nakon detonacija pejdžera i tokivokija tokom dva dana, broj ubijenih u Siriji i Libanu iznosi 37, a hiljade ljudi su povrijeđene.

Kao što je bio slučaj i s mnogim prethodnim napadima, Izrael još nije priznao odgovornost niti komentirao događaje.

U izjavi nedugo nakon posljednjih detonacija, Hezbollah je rekao: “Smatramo Izrael potpuno odgovornim”, dodajući da će neprijatelj sigurno dobiti pravednu kaznu za ovu grešnu agresiju“.

Hezbollah i Izrael uključeni su u sukob uglavnom niskog nivoa otkako je Izrael pokrenuo napad na Gazu.

‘Izbjegavanje odmazde’

Posljednjih sedmica su se domaća previranja, koja direktno govore o političkom opstanku premijera Benjamina Netanyahua, spojila s vojnim pritiskom da se suprotstavi Hezbollahu, te omogući da se gotovo 60.000 izraelskih građana koji su evakuirani sa sjevera zemlje nakon 7. oktobra vrati kući.

Krajem jula Izrael je eskalirao dugu kampanju ubistava svojih protivnika, gotovo istovremeno ubivši komandanta Hezbollaha Fuada Shukra u Bejrutu i političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu.

Mnogi su očekivali da bi ta ubistva mogla izazvati širi regionalni rat, koji bi neizbježno uvukao Iran u sukob koji je do sada izbjegavao. Međutim, osim razmjene vatre između Hezbollaha i Izraela krajem augusta, nije uslijedio veći odgovor.

Uprkos tome, prema mišljenju analitičara, ovi najnoviji napadi bacaju u sjenu prethodne provokacije i, zadirući u srce Hezbollaha, mogu izazvati odmazdu koju i njegovo vodstvo i saveznici izbjegavaju.

U februaru, kada je broj ubijenih Hezbollahovih operativaca koje je ubio Izrael dostigao stotine, generalni sekretar grupe Hassan Nasrallah uputio je članove grupe da razbiju, zakopaju ili se riješe mobilnih telefona koje su koristili, opisujući ih kao opasnije od izraelskih špijuna.

Umjesto njih, grupa je uvezla 5.000 pejdžera niske tehnologije za koje se sada čini da su presretnuti i postavljeni kao zamka, u zajedničkoj operaciji izraelske obavještajne službe, Mossada i vojske.

Čini se da su napadi na Hezbollahov komunikacijski sistem osmišljeni kako bi iskoristili jednu od glavnih prednosti Izraela.

“Izrael bi bio u nepovoljnijem položaju da je pokrenuo kopnenu invaziju na Liban”, rekao je Karim Emile Bitar, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Saint-Joseph de Beyrouth.

“Hezbollah bolje poznaje teritoriju i obučen je kroz učešće u ratu u Siriji. Oni više nisu čisto gerilski pokret koji se bori protiv okupacije. Oni su, također, organizacija sposobna za pokretanje napada”, nastavio je Bitar, ali i dodao: “Kada je riječ o odbrani od nove tehnologije i cyber-napada, oni su definitivno slabiji od Izraela“.

‘Iranci ne žele rat’

Novi izvještaj s portala Al Monitor sugerira da su ti uređaji bili namijenjeni za ometanje, u iščekivanju šire vojne akcije, a ne za naizgled nasumičan napad.

“Izvori Al Monitora naglasili su da to nije bio izvorni plan niti je to bio željeni način djelovanja Izraelske vlade koja je tu opciju čuvala za sukob većih razmjera”, objavio je portal.

Tekstovi u izraelskim novinama, kao što je The Jerusalem Post koji je slavio “haos u [Hezbollahovim] redovima”, ukazuju na povećano povjerenje u izraelsku vojnu i tehnološku superiornost.

No, oni, također, nagovještavaju određeni stepen strepnje zbog neizbježnog odgovora protivnika koji je do sada zadržavao silu onoga što mnogi u Izraelu smatraju svojom elitnom vojskom.

Međutim, dok bi dio šire javnosti mogao biti na oprezu, prema mišljenju bivšeg izraelskog ambasadora Alona Pinkasa, oni unutar političkog vodstva, koji su zagovarali napad na Liban, bili bi ohrabreni napadom.

“Idioti misle da je život film o Jamesu Bondu”, napisao je u tekstu.

“Moraju uzvratiti”, rekao je Nicholas Blanford, stručnjak za Hezbollah pri Atlantskom vijeću o opcijama grupe.

“Mislim da će biti mnogo lokalnog pritiska iz baze podrške, boraca Hezbollaha”, a čak i onih koji nisu direktno pogođeni, za osvetu za ono što je Blanford nazvao napadom “bez presedana”.

“To će otežati život vodstvu”, rekao je Blanford, misleći i na lidere Hezbollaha u Libanu i na vođe njihovog saveznika i glavnog sponzora Irana. “Rukovodstvo ne želi ići u rat”.

“Iranci ne žele da Hezbollah krene u rat”, nastavio je, ukazujući na ono što je opisao kao slab odgovor na ubistvo Shukra u Bejrutu.

Pritisak za eskalaciju

“Trebalo im je gotovo mjesec da uzvrate, a tada je odmazda bila prilično slaba, barem u očima baze podrške Hezbollaha, što će vodstvu mnogo otežati provedbu još jedne simbolične odmazde”, rekao je.

Iako pritisak za eskalaciju, možda, raste i među Hezbollahovim redovima i u dijelu izraelskog vodstva, sposobnost grupe da odgovori, barem kratkoročno, rijetko je bila manje izvjesna, rekao je odbrambeni analitičar Hamze Attar za Al Jazeeru.

Uz kompromitirane linije snabdijevanja i sumnju u većinu elektronske opreme na koju se oslanja, sposobnost Hezbollaha da uzvrati sve je upitnija.

“Ovdje se nije radilo samo o pejdžerima, ovo je zadiralo u samo srce Hezbollaha”, rekao je Attar. “Hezbollah sada mora preispitati cijeli svoj lanac snabdijevanja – kodere, dekodere, daljinske upravljače, odašiljače, prijamnike, sve”.

Attar je rekao kako je izraelska tehnika umetanja malih eksploziva pored litijskih baterija, također, bacila pod sumnju svaki drugi dio tehnologije na koju se oslanjao Hezbollah.

“Ovo je poremećaj velikih razmjera. Kroz ovaj napad oni su u biti uklonili hiljade boraca s ratišta bez ispaljenog metka.”

Napadi su, rekao je Attar, “u biti stvorili novu stvarnost u tajnim operacijama”.