Nezadovoljstvo...

Popularnost njemačkog kancelara Olafa Scholza dostigla je novu najnižu ljestvicu od samo 18 odsto pokazale su ankete. Međutim, kada su u pitanju evropski lideri - Scholz nije usamljen, piše Euronews.

Kako se navodi u analizi, Scholzova popularnost je među najnižim ikada zabilježenim među njemačkim liderima i iznosi samo 18 odsto, prema anketi koju je objavio Infratest Dimap.

Nasuprot tome, dugogodišnja kancelarka Angela Merkel uživala je povjerenje od 76 odsto tokom svog šesnaestogodišnjeg mandata - sa najnižom ocjenom od 46 odsto nakon politike otvorenih granica tokom izbjegličke krize 2016. godine.

Scholz, koji je na čelu duboko podjeljene trostrane koalicione vlade, suočava se sa naglim padom popularnosti koja je kulminirala time da je njegova stranka osvojila samo 14 odsto glasova na izborima za Evropski parlament u junu - što je iza glavne opozicione stranke u Njemačkoj i manjih partija kao što je ekstremno desna Alternativna za Njemačku (AfD).

Iako je Scholzova popularnost izuzetno niska, drugi evropski lideri ne stoje mnogo bolje, pri čemu mnoga od najprepoznatljivijih lica na kontinentu imaju niske ocjene, prema dostupnim podacima iz anketa prikupljenih tokom protekla tri mjeseca u njihovim zemljama.

Zašto su Evropljani nezadovoljni svojim liderima?

Iako je mera popularnosti svakog lidera često rezultat okolnosti u njegovoj zemlji, Jan Kubik, direktor Škole slovenskih i istočnoevropskih nauka na Univerzitetu u Londonu rekao je da opšti osjećaj razočaranja zbog "političkog stanja" može biti odgovoran za generalno niske ocjene lidera u Evropi.

"Postoji opipljiv osjećaj malaksalosti uzrokovan percepijom da svet nije u dobrom stanju i da niko ne zna kako da poboljša situaciju", rekao je Kubik, dodajući da Evropa takođe ima manjak "pozitivnih vizionara" u svom političkom pejzažu, koji je obilježen sa dva velika rata i sve većom popularnošću ekstremne desnice.

Međutim, neki lideri mogu odahnuti jer njihove ocjene popularnosti nisu mnogo niže od onih koje su imali njihovi prethodnici.

Kubik navodi da je poverenje u poljskog premijera Donalda Tuska postepeno opadalo otkako je preuzeo dužnost. Međutim, do sada, nepovoljno mišljenje o njemu nije tako visoko kao što je bilo za vođu bivše vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i Tuskovog glavnog političkog rivala Jaroslava Kačinjskog.

Prema Kubiku, postepeno opadanje povjerenja u Tuska može se objasniti sagledavanjem sve veće polarizacije u Poljskoj, kao i Tuskovim kontroverznim pokušajima da popravi štetu učinjenu demokratiji od strane njegovih desničarskih prethodnika iz PiS-a, što je proces koji podrazumeva suočavanje sa pravilima koje je uvela prethodna vlada Poljske.

"Spora i teško razumljiva kompleksnost ovog procesa rezultira sve većom percepijom da je vlada nesposobna", rekao je Kubik.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čija je posljednja ocjena iznosila samo 30 odsto, takođe nije sam u svojoj nepopularnosti unutar Francuske, gdje su lideri istorijski često bili nepopularni. Godine 2016, bivši francuski predsjednik Fransoa Oland je dobio samo četiri odsto podrške.

Ipak, francuski politički analitičar Fransoa Valentin rekao je da je Macron učinio da ga narod ne voli time što se javno postavljao u centar političkih odluka - ostavljajući sebe podložnim kritikama ako izbori njegove vlade ne naiđu na odaziv francuske javnosti.

"To mu je išlo u korist kada je bio nov, sada mu to ide na štetu. Pogotovo u trenutku kada je sve više izolovan, čak i unutar svog političkog okruženja", rekao je Valentin.

Što se tiče Scholza, nedostatak prisustnosti na javnoj sceni često se navodi kao razlog njegove nepopularnosti.

"Mnogim ljudima nedostaje na javnoj sceni, gdje bi objasnio odluke i politike savezne vlade glasačima. Takođe se čini da nije vrlo responzivan na javne zahtjeve. Bilo je perioda ove godine kada se činilo da je potpuno nestao", objasnio je Antonios Suris, politički analitičar na Univerzitetu Freie u Berlinu.

Izvor: Kosovo Online/Euronews