U 11. izdanju Indeksa globalnog terorizma (GTI), koji pruža opsežan sažetak ključnih globalnih trendova i obrazaca u terorizmu od 2012. godine Kosovo je označeno je označena kao jedna od najnesigurnijih država u svijetu.

Izvještaj GTI izradio je Institut za ekonomiju i mir (IEP), koristeći podatke iz Dragonfly TerrorismTracker baza podataka i drugi izvori.

U 2023. smrtni slučajevi od terorizma porasli su za 22 posto na 8352 smrtna slučaja i sada su na najvišoj razini od 2017.

Terorizam na Zapadu pao je na najnižu razinu u 15 godina. Na Zapadu su 2023. zabilježena 23 napada, što je pad od 55 posto u odnosu na prethodnu godinu i znatno niže od vrhunca od 176 napada koji je zabilježen 2017.

Šesnaest od tih napada dogodilo se u Sjedinjenim Državama, sa samo pet zemalja na zapadu uopće bilježe napade, a samo Belgija i SAD bilježe ikakve smrtne slučajeve. Ukupni broj smrtnih slučajeva na Zapadu pao je za 22 posto na 21 smrtni slučaj. Na Zapadu su pali i politički i vjerski motivirani napadi. Od sedam napada zabilježenih u SAD-u 2023., pet ih je bilo povezano s pojedincima sa simpatijama ili vezama krajnje desnice.

Epicentar terorizma sada se preselio s Bliskog istoka u područje središnjeg Sahela u podsaharskoj Africi. U Sahelu je 2023. bilo nešto manje od četiri tisuće smrtnih slučajeva od terorizma ili 47 posto od ukupnog broja.

Irak više nije među deset zemalja koje su najviše pogođene terorizmom, s ukupnim brojem smrtnih slučajeva koji su pali za 65 posto u prošloj godini. Prije 2023. godine, Irak je bio rangiran u prvih deset svake godine od početka indeksa. A Burkina Faso je po prvi put postala zemlja s najvećim udarom terorizma, s povećanjem broja umrlih od terorizma za 68 posto na 1907. Četvrtina svih smrtnih slučajeva u terorizmu u svijetu bila je u Burkini Faso.

Terorizam nije najsmrtonosniji oblik nasilja na svijetu. Oružani sukob dovodi do devet puta više smrtnih slučajeva od terorizma, ubistva su više od 45 puta veća, a smrtni slučajevi od samoubistava su 72 puta veći. Međutim, terorizam je jedinstven jer njegova nepredvidivost i visoke stope žrtava dovode do značajnih emocionalnih i psiholoških učinaka, koji zauzvrat mogu dovesti do značajnih društvenih i geopolitičkih posljedica.

Što se tiče Evrope, najveći utjecaj terorizma je zabilježen u Turskoj (29. u svijetu, Grčka (34. u svijetu), Njemačka (37. u svijetu), Francuska (38. u svijetu), Velika Britanija (41. u svijetu).

Kada je riječ o Kosovu, opno spada u države koje su označene kao države sa utjecajem terorizma i nalazi se na 63. mjestu u svijetu. Bosna i Hercegovina spada u države koje su označene kao države bez utjecaja terorizma u prethodnoj godini. U istu grupu prema istraživanju spadaju i Hrvatska, Crna Gora, Srbija i Slovenija.


Tabela: GTI

Utjecaj terorizma u Evropi sada je manji nego što je ikada bio od početka indeksa. Bilo je sedam smrtnih slučajeva u 24 incidenta u 2023., u poređenju sa 736 smrtnih slučajeva u 362 incidenta na vrhuncu terorističkih aktivnosti u 2016.

Samo pet zemalja zabilježilo je smrt od terorizma u prošloj godini, a 17 od 36 zemalja u regiji nije zabilježio jedan jedini incident u proteklih pet godina. Međutim, 12 zemalja doživjelo je pogoršanje rezultata tokom proteklog desetljeća, a najveće pogoršanje dogodilo se u Njemačkoj i Belgiji. To je odraz rastuće latentne razine terorizma u regiji, koja je, iako se smanjila od svog vrhunca 2016., i dalje spremna rasplamsati se u bliskoj budućnosti, navodi se u izvještaju.