Ekonomska kriza

Najveći njemački sindikat IG Metall je predložio skraćenje radne sedmice u Volkswagenu kako bi se sačuvala radna mjesta u ovoj kompaniji.

Naime, šefica ovog moćnog sindikata Christiane Benner je jučer predložila četverodnevnu radnu sedmicu, nakon što su iz Volkswagena početkom ove sedmice saopćili da će možda biti primorani da zatvore svoje tvornice u Njemačkoj, što bi se dogodilo prvi put 87-godišnjoj historiji ovog automobilskog proizvođača.

Osim toga, u kompaniji žele ukinuti programe za sigurnost radnih mjesta, koji su na snazi od 1994. godine, a kojima je onemogućeno otpuštanje radnika do 2029. Volkswagenov cilj je da do 2026. uštede 10 milijardi eura dok provode elektrifikaciju svojih vozila. Sve to im se događa nakon velikog gubitka ruskog plina.

Izvršni direktor ove kompanije Oliver Blume je u velikoj borbi sa sindikatima, koji su najavljene mjere okarakterisali kao "crni dan" za Volkswagen. Glavni pregovarač IG Metalla Thorsten Groger je upozorio da bi čak pola miliona radnika do kraja oktobra moglo učestvovati u štrajkovima.

Sindikalistkinja Benner je poručila da je sindikat otvoren za sve konstruktivne prijedloge. Prijedlog o četverodnevnoj radnoj sedmici je uslijedio dan nakon što je izvršni direktor Deutsche Banke Christian Sewing pozvao Nijemce da više rade kako bi pomogli oživljavanju posrnule nacionalne ekonomije.

"Investitori već sumnjaju u našu sposobnost reformi, ali posebno u našu sposobnost i našu volju da napravimo rezultate. Do većeg rasta u Njemačkoj doći će samo ako promijenimo naš odnos prema poslu, ako smo spremni da radimo drugačije, ali i generalno da radimo više i napornije", konstatirao je Sewing na bankarskom samitu u Frankfurtu.

Iz Instituta IFO su jučer saopćili da njemačka ekonomija ove godine uopće neće rasti, a da će taj rast sljedeće godine iznositi 0,9 posto. Prvobitna je procjena bila da će ovogodišnji rast iznositi 0,4 posto, a da će sljedeće godine iznositi 1,5 posto. Kao razlozi za korekcije procjene ekonomskog rasta istaknuti su rastuća nezaposlenost i rastuća štednja u domaćinstvima, piše list Telegraph.