UHAPŠEN JE

Muškarac naoružan mačetom savladan je i uhapšen nakon što je prijetio ubistvom policajcima u policijskoj stanici u zapadnoj Njemačkoj.

Uz povike "Allahu ekber", 29-ogodišnji Albanac upao je noćas oko 2:40 u policijsku stanicu u mjestu Linz na Rajni, između Koblenza i Bonna, u Njemačkoj i pretio ubistvom policajcima.

On je poneo mačetu i pretio krvoprolićem.

Glavni tužilac u KoblenZu Harald Kruse uvJeren je da se radilo o terorističkom napadu te je preneo da se vodi istraga zbog pokušaja ubistva mačetom.

Albanski državljanin, koji ima 29 godina, koji živi u tom malom mJestu od 6.500 stanovnika, u ranim jutarnjim satima upao je u policijsku stanicu.

Međutim, nije računao na bezbJednosni sistem, koji predviđa da postoje i druga vrata, poslIJe ulaznih, koja vode do prostora u kojem se nalaze dežurni policajci, a koja mogu samo oni da otvore.

Zahvaljujući bezbjednosnom sistemu, policajci su ga između dvoje vrata "zarobili".

Preko zvučnika policajci su pokušali da ga ubede da odustane od napada i odloži oružje, ali pošto je nastavio da divlja zarobljen između dvoje vrata, pripadnici specijalne jedinice su ga savladali "taserom" iz kojeg su ga smirili strujnim udarima.

"Prva istraga je pokazala da postoje indicije da se radi o radikalno islamističkoj motivaciji napadača", rekao je Kruse.

On je dodao da su u stanu napadača, koji se nalazi u istražnom pritvoru, pronađene zastave Islamske države.

Ovo je drugi teroristički napad u samo dva dana u Njemačkoj, pošto je juče u Minhenu Austrijanac bosanskog porijekla pucao na policiju u blizini Generalnog konzulata Izraela, na godišnjicu otmice pripadnika izraelskog olimpijskog tima pre 50 godina, prenosi Associated Press.