POSLJEDNJA ŠANSA

Washington Post izvještava da su SAD u razgovorima s posredničkim partnerima Egiptom i Katarom o konturama konačnog dogovora "uzmi ili ostavi" koji planira predstaviti Hamasu i Izraelu u nadolazećim sedmicama.

Američke novine citirale su visokog zvaničnika Bidenove administracije koji je s njima razgovarao pod uslovom anonimnosti.

Zvaničnik je za Post rekao da bi, ako Izrael i Hamas ne prihvate prijedlog, to moglo označiti kraj pregovaračkih napora pod vodstvom SAD-a.

"Ne možete nastaviti pregovarati o ovome. Ovaj se proces mora pokrenuti u jednom trenutku", citirali su ih.

Posljednje informacije iz Gaze kažu da je Izrael pristao na niz pauza u borbama kiako bi se omogućila vakcinacija male djece protiv dječje paralize.

Rik Peeperkorn, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije za Zapadnu obalu i Gazu, rekao je na brifingu za novinare putem video veze u četvrtak da će pauza započeti 1. septembra i bit će podijeljena u tri faze.

"Imamo preliminarnu obavezu humanitarnih pauza za pojedina područja tokom kampanje", rekao je, dodajući da će pauze biti prvo u "centralnom dijelu Gaze na tri dana, nakon čega će uslijediti južna Gaza, a potom i sjeverna Gaza".